Prijs
€ 20.00
Korting
€ 10.00
 • Datum
  zo 4 nov. 2018
  Tijd
  11:30 - 12:15
 • Datum
  zo 4 nov. 2018
  Tijd
  13:30 - 14:15
 • Datum
  zo 4 nov. 2018
  Tijd
  15:30 - 16:15
  Koop ticket
Links
Met zijn sfeervolle, verduisterde ruimtes en gangen is het Kruithuis de pleisterplaats voor actuele geluidsinstallaties en klankperformances. Net als ieder jaar tijdens November Music gaan de avontuurlijkste festivalgangers weer op expeditie in de krochten van het historische pand. Kunstenaars van over heel de wereld presenteren klankinstallaties die helemaal op hun plek vallen in het zeventiende-eeuwse Kruithuis. Curator van de verkenningstocht is de Italiaans/Nederlandse componist en geluidskunstenaar en lid van het iii-collective Matteo Marangoni. Hij heeft vijf kunstenaars uitgenodigd om nieuwe installaties te creëren, speciaal toegesneden op de fraaie locatie. Kunstenaars die met eenvoudige middelen en materiaal pure klankpoëzie weten op te roepen.
 
Staalplaat Soundsystem (Geert-Jan HobijnGijs Gieskes en Radboud) presenteert eigenzinnige geluidsinstallaties. Klankkunst met alledaagse apparaten waarbij een fysieke klankervaring voorop staat. Sale Away is een mechanisch orkest dat bestaat uit huishoudelijke apparaten en gevonden objecten. Speciaal voor deze installatie gaat Hobijn werken met lange snareninstrumenten die gebaseerd zijn op de draailier en automatische muziekdozen.
 
Uitvoerder en componist Dianne Verdonk bedenkt, bouwt en bespeelt nieuwe elektronische muziekinstrumenten. Haar doel is een ultieme, persoonlijke vorm van muzikale expressiviteit te bereiken. Tijdens November Music presenteert ze een aantal van haar zelfgebouwde instrumenten, waaronder de Bellyhorn, een groot, organisch, tastbaar instrument, bestaande uit een hoorn, een slurf en een ‘buik’. Andere instrumenten die recent aan Verdonks inventiviteit zijn ontsproten zijn La Diantenne - een buigbare metalen plaat waarmee ze kleurrijke, elektroakoestische liedjes speelt, en de Pulseyarn - een grote, ritmische slinger.
 
Nils Davidse en Elise ’t Hart werken sinds hun studietijd samen aan verschillende projecten waarbij muziek, geluid, beeld en verhaal samenkomen. Hun Organa is een verzameling huisorgeltjes uit het hele land. Elk orgel heeft een eigen karakter, met een eigen stem en een eigen verhaal. In het Kruithuis vullen deze orgels de Bomzaal met hun weemoedige klanken.
 
Mediakunstenaar en installatiebouwer Evelina Rajca combineert oude en nieuwe technologieën in haar complexe geluidswerken. Daarbij laat ze zich inspireren door de poëzie van wetenschap en de natuur. In haar installatie Smart.ing Bodies werkt ze met de piëzo-elektrische effecten en glazen instrumenten die opgebouwd zijn uit kwartsmineralen die specifieke pure klanken kunnen voortbrengen. 
 
Daarnaast is het nieuwe werk Timely te zien van de jonge veelbelovende Nederlandse geluidskunstenaar Falco Pols. Hij won vorig jaar de eerste prijs bij de Bonn Hoeren – Sonotopia competitie in het Kunstmuseum Bonn, een award voor de beste Europese geluidsinstallatie van dat jaar onder studenten.
 
staalplaat soundsystem is mede tot stand gekomen met steun van het Mondriaan Fonds.
Bekijk & luister