I Solisti & Spectra Ensemble

Kaija Saariaho / Annelies Van Parys / Saskia Venegas / Ellen Jacobs
Hedendaags gecomponeerd

di 12 november, 20:45-22:00

Theater aan de Parade Pleinzaal
I Solisti & Spectra Ensemble

Vorig jaar overleed de vermaarde Finse componiste Kaija Saariaho. Een ware toondichter die de expressie en poëzie van pure klank subtiel wist te ontrafelen. Haar werk stond nog centraal tijdens November Music 2021 met een opdrachtwerk wat uiteindelijk een van haar allerlaatste composities is geworden. De Vlaamse gezelschappen I Solisti en het Spectra Ensemble brengen een warm eerbetoon aan haar revolutionaire, wonderschone muziek. Voor veel vrouwelijke componisten geldt de visionaire kracht van Saariaho’s werk als blijvende inspiratiebron.

Tijdens dit concert zet deze droomcombinatie daarom ook enkele toonaangevende jonge, vrouwelijke componisten vol in de schijnwerpers. Hoofdmoot vormt hun uitvoering van Solar (1993) van Kaija Saariaho. Met dit meesterwerk voor groot ensemble tart Saariaho de wetten van zwaartekracht. Verheffende, stralende muziek waarin een geraffineerd spel met de magnetische aantrekkingskracht van harmonie wordt ontketend.

Naast dit zelden live te beluisteren topstuk uit de twintigste eeuw, brengen de Vlaamse gezelschappen een spiksplinternieuw werk van de prominente Belgische componiste Annelies Van Parys. Zij schrijft het werk Threnody waarbij ze zich laat inspireren door een epische klaagzang van Josquin Desprez. In opdracht van November Music pakt de Spaanse-Belgische componiste Saskia Venegas uit met een wereldpremière. Met The White Lotus brengt zij een in memoriam aan haar leermeester Wim Henderickx. Daarnaast klinkt er nieuw werk van de Belgische componiste Ellen Jacobs als een stil eerbetoon aan Saariaho’s ruimtelijke visioenen.

In samenwerking met Transit Festival Leuven.

In het kader van Sounds Now. Co-funded door het Creative Europe programma van de Europese Unie

Programma

Saskia Venegas - The White Lotus*
Annelies Van Parys – Threnody
Ellen Jacobs – nieuw werk
Kaija Saariaho – Solar

*Compositieopdracht November Music 2024

I Solisti & Spectra Ensemble o.l.v. Filip Rathé

Kaija Saariaho - Solar