Avontuurlijk, actueel en actief. Het Collectief behoort tot de belangrijkste kamermuziekensembles voor eigentijdse muziek in België. Vertrekkend vanuit de wortels van het modernisme - de Tweede Weense School - verkent Het Collectief de weidse schoonheid van de nieuwe kamermuziek. Het Collectief komt nu voor het eerst naar November Music met een gevarieerd programma met onder meer een groot opdrachtwerk voor componist Rob Zuidam.
 
In zijn wereldpremière voor sopraan en kwintet is een hoofdrol weggelegd voor Zuidams’ muze, de Belgische stersopraan Katrien Baerts. Eerder straalde Baerts al zijn in Bosch Requiem. Daarnaast duikt Het Collectief in het duizelingwekkende oeuvre van de Oostenrijkse componist Beat Furrer. In zijn trio AER danst en wervelt de klarinet virtuoos tussen cello en piano. Het Collectief laat ook Belgisch componeertalent aan het woord. De Antwerpse componist Bram Van Camp komt met zijn klankkleurenfantasie Music for 3 Instruments voor viool, klarinet en piano. Hij omschrijft het als organische muziek.
 
De liedcyclus Serres Impies (goddeloze broeikassen) van Rob Zuidam is gebaseerd op teksten uit À Rebours, een roman uit 1894 van Joris-Karl Huysmans over een vermogend hedonist, die zich in de luwte buiten Parijs terugtrekt om zich geheel over te geven aan het vervullen van zijn extravagante droomwensen. Een deel van de roman is gewijd aan uitbundige beschrijvingen van de exotische vegetatie die door deze decadente kluizenaar wordt verzameld, planten die door hun buitenissige vormgeving eerder kunstmatig dan natuurlijk overkomen en zowel een erotisch als een nachtmerrieachtig karakter dragen. Het zijn deze teksten waarop Serres Impies zich concentreert.
 
Het Collectief bestaat uit Wibert Aerts (viool), Julien Hervé (klarinet), Thomas Dieltjens (piano), Toon Fret (fluit) en Martijn Vink (cello).
 
In samenwerking met Transit Festival Leuven (B)
 
Programma

Rob Zuidam - Serres Impies*
Beat Furrer - AER
Bram van Camp - Music for 3 Instruments

Uitgevoerd door Het Collectief & Katrien Baerts

* Compositieopdracht November Music

Bekijk & luister