Prijs
€ 0.00
Locatie
Willem Twee Kunstruimte
 • Datum
  ma 6 nov. 2017
  Tijd
  16:00 - 21:00
 • Datum
  di 7 nov. 2017
  Tijd
  16:00 - 21:00
 • Datum
  wo 8 nov. 2017
  Tijd
  16:00 - 21:00
 • Datum
  do 9 nov. 2017
  Tijd
  16:00 - 21:00
 • Datum
  vr 10 nov. 2017
  Tijd
  16:00 - 21:00
 • Datum
  za 11 nov. 2017
  Tijd
  11:30 - 21:00
 • Datum
  zo 12 nov. 2017
  Tijd
  11:30 - 21:00
Genres Installaties
Focus is een klankinstallatie die ons helpt om te gaan met geluid in een door geluidsmedia verzadigde omgeving. De installatie creëert een ruimte waarin de luisteraar de relatie kan verkennen tussen de materiële omstandigheden van geluidsweergave en de ontwikkeling van onze waarneming.
 
Perceptuele drempels
Geluid omvat een groot aantal materiële en ruimtelijke indrukken. We hebben de neiging om geluidsindrukken te koppelen aan objecten, fysieke eigenschappen of locaties uit onze natuurlijke omgeving: iets metaalachtigs, de holte van een grot, een nagalm kenmerkend voor een bepaalde ruimte of de herinnering aan een locatie.
 
Niettemin vertrouwen we in de hedendaagse, met media-overladen omgeving op de eigenschappen en mogelijkheden van reproductietechnologieën, aangezien ze ons dagelijks van luisterinformatie voorzien. We vinden het gewoon om het geluid van een voetbalstadionpubliek te horen door een minuscule luidspreker, of om het knisperen van kledingvoering een enorme ruimte te laten vullen via het surround-sound-systeem van een bioscoop. We hebben geleerd om het alomtegenwoordige resultaat van audioverwerkingsinstrumenten en artefacten van technologie in allerlei communicatiemedia te ontcijferen en hebben daar affectieve indrukken aan gekoppeld. Dit beïnvloedt de manier waarop we geluid ervaren en hoe we deel uitmaken onze omgeving.
 
In Focus is de luisteraar blootgesteld aan de manier waarop dit ‘deel uitmaken’ zich ontwikkelt, door zich in een ruimte te verplaatsen waarin diverse kwaliteiten, schaalgroottes, herbeleving van eerder gehoorde ruimten en interferentiepatronen met behulp van verschillende luidspreker- en transducer-constellaties worden gecreëerd. Zo wordt op elk punt in deze ruimte een specifieke materiële indruk veroorzaakt. Door zich vrij te bewegen in de ruimte passeert de luisteraar perceptuele grenzen: het punt waar een geluid verandert van de weergave van een ruimte in een quasi-tastbaar verschijnsel, van een indruk van afstand tot aan de intieme aanwezigheid van een trillend oppervlak of de activering van een herinnering.
 
Focus nodigt de bezoeker uit om door te lopen, te staan of te zitten geduldig de tentoonstellingsruimte te ontdekken, de tijd te nemen om de zich ontvouwende luistersituaties te verkennen, en zo bewust te worden van de subtiele aanpassingen die we maken om het geluid om ons heen een betekenis te geven.  
 
Gabriel Paiuk (1975) is een componist, geluidskunstenaar en onderzoeker. In 2006 kreeg hij de Gaudeamus Compositieprijs voor zijn klankinstallatie Res Extensa. Zijn werk omvat klankinstallaties en composities voor instrumenten, al dan niet gecombineerd met elektronica. Deze zijn uitgevoerd door onder andere ASKO|Schönberg, Kammerensemble Neue Musik Berlin en Slagwerk Den Haag. Hij is docent bij het Instituut van Sonologie aan Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
 
Te zien van 5  t/m 12 november in Willem Twee muziek en beeldende kunst, Grote Ruimte 1e verdieping. 

* Compositieopdracht November Music

Bekijk & luister