Het oude Europa kreunt onder het gewicht van vluchtelingen die hulp zoeken. De vluchtelingenproblematiek is prangender dan ooit en is nu vervat in uitdagend, modern muziektheater. Componiste Calliope Tsoupaki en theaterregisseur Floris Visser zitten de actualiteit op de hielen met hun indringende Fortress Europe. Geëngageerde opera waar de Volkskrant de hoed voor afneemt. Fortress Europe is een initiatief van Opera Trionfo in samenwerking met Asko|Schönberg. Het is de eerste aflevering van ‘Sign of the Times’, een serie nieuw te schrijven opera’s, die snel inhaken op de actualiteit. 
 
De opera vertelt het verhaal van ‘oude dame’ Europa en haar zoon, de politicus. Zelf geboren in Noord-Afrika, trad Europa als jonge vrouw vol moed en idealen de wereld tegemoet. Nu leeft ze afgezonderd in haar appartement in Brussel. Ondertussen heeft haar zoon de opdracht de poort naar Europa te bewaken. Er ontspint zich een drama vol politieke verwikkelingen en persoonlijke strubbelingen. Op de achtergrond speelt het rumoer van de haatzaaiende populisten.
 
Floris Visser, rijzende ster onder de Nederlandse muziektheaterregisseurs, gaat het politiek engagement niet uit de weg, en schept een theater dat helemaal van deze tijd is. In haar kleurrijke, melodische muziek verwijst Tsoupaki naar de vele exotische werelden die samenkomen op weg naar Europa. Twee jaar geleden wist Tsoupaki Theater aan de Parade uit te verkopen met haar succesvolle opera Mariken in de Tuin der Lusten. Laat u nu meevoeren naar Fortress Europe.
 
Van 19.30 - 20.00 uur is er een inleiding en interview met componist Calliope Tsoupaki (gratis toegankelijk).
 
'Het regieconcept sluit als een bus... Tsoupaki roept knap een eigen wereld op in haar partituur.' (****) Het Parool 
 
'De vluchtelingencrisis. Veel actueler kun je het als operaproducent niet maken. … een knappe en aantrekkelijke enscenering…De muziek van de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki kent geen gelijke… De kwetsbaarheid van een eenzame hobo vind je bij Tsoupaki vlak naast het donderend geraas van het slagwerk. Prachtig!' (****) Theaterkrant

 

Lees meer
Calliope Tsoupaki - muziek
Bas Wiegers - dirigent
Floris Visser - regisseur
Dieuweke van Reij - vormgeving
Alex Brok - licht
Klaus Bertisch - dramaturgie
 
Uitvoering
Ensembles ASKO|Schönberg, Nederlands Studenten Kamerkoor, Rosemary Joshua, Erik Slik, Yavuz Arman İşleker
Bekijk & luister