De Nederlandse componist Anthony Fiumara maakt muziek van een grote emotionele diepte. Een toondichter die zijn composities opbouwt uit kristalheldere lijnen en gevoelvolle muzikale invallen. Hij schrijft tijdloze muziek met transparante klankweefsels en inzichtelijke structuren die je als het ware in de muziek zuigen. In zijn composities laat hij zich beïnvloeden door technieken uit de minimal music, renaissancemuziek en de directe zeggingskracht van pop. Fiumare is dit jaar de festivalcomponist van November Music 2017 met diverse concerten en een speciale marathon op donderdag 9 november.

Tijdens deze Fiumarathon in de Willem Twee Concertzaal klinkt niet alleen ouder en nieuw werk van Fiumara, maar ook composities van Nederlandse collega’s als Mayke Nas, Aspasa Nasopoulou, Pim Moorer, Daan Manneke, Silvia Borzelli en Remy Alexander. Een dag vol hoogtepunten: zes concerten en een live interview met componist Fiumara. Het Italiaanse Quarttetto Maurice opent het bal met de première van Fiumara’s tweede strijkkwartet geschreven in opdracht van Museum De Pont Tilburg, terwijl Ragazze Quartet de dag afsluit met zijn eerste kwartet. Verder optredens van saxofonist Tom Sanderman, gitarist Aart Strootman, pianist Ralph van Raat en ensemble f.c. Jongbloed. Composities van Anthony Fiumaria werden eerder uitgevoerd door het Noord Nederlands Orkest, Amstel Quartet en Slagwerk Den Haag. Tijdens November Music 2017 schrijft hij in opdracht van het festival het Bosch Requiem dat op 2 november in première wordt gebracht door Nederlands Kamerkoor en Holland Baroque.

Quartetto Maurice 
Het jonge Italiaanse Quartetto Maurice bijt zich met veel allure vast in twintigste- eeuws en eigentijds strijkkwartetrepertoire. Het kwartet werkte al nauw samen met componisten als Helmut Lachenmann en György Kurtág, en violist Irvine Arditti. Als startschot van de Fiumarathon spelen ze gloednieuw werk van Anthony Fiumara. Hij schrijft tijdloze muziek met transparante klankweefsels en inzichtelijke structuren die je als het ware in de muziek zuigen. In zijn composities laat Fiumara zich beïnvloeden door technieken uit de minimal music, renaissancemuziek en de directe zeggingskracht van pop. Zijn tweede strijkkwartet Silver (2017) is geschreven ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van Museum de Pont in Tilburg. Een driedelig werk waarin Fiumara de mystieke krachten van het materiaal zilver bezingt. Een materiaal dat volgens de componist naar ‘zuiverheid of een rein geweten’ verwijst. Quartetto Maurice zoekt vervolgens het contrast op met de rauwe klankexpressie van Iannis Xenakis’ klassieke kwartet Tetras uit 1983 en een recent werk van de Italiaans/Nederlandse componist Silvia Borzelli die in haar korte Earwitness de kwartetklanken laat duelleren met elektronische klanken.

Aart Strootman
Aart Strootman (1987) heeft het er maar druk mee. Een karakteristieke componist/gitarist van deze tijd die zich op het kruispunt van vele muziekgenres waagt. Popmuziek, minimal, eigentijds gecomponeerd, avant-garde jazz; Strootman draait er zijn hand niet voor om. Naast zijn vele activiteiten als componist maakt Strootman deel uit van grensoverschrijdende ensembles als Stargaze en minimal jazzformatie Temko. Tijdens zijn recital speelt hij onder meer Anthony Fiumara’s For Aart Strootman (2010). Het meditatieve werk voor elektrische gitaar is gebaseerd op een van Fiumara’s ‘Graduales’ voor stemmen waarin het kalm en om beurten rondzingen van klokgelui een centrale rol speelt.
 
Rianne Wilbers & Tom Sanderman
Het duo Rianne Wilbers (sopraan) en Tom Sanderman (saxofoon) laat horen dat de tonaliteit in de 21e eeuw nog vol vuur is. Speciaal voor Tom Sanderman schreef Fiumara zijn saxofoonsolo The River Beneath Us (2015). Fiumara wilde een uitgebreid solowerk creëren dat klonk als een langzaam stromende rivier, alsof je je oren tegen de bodem duwt en je ineens een langzame, verborgen onderaardse rivier ontwaart, aldus de componist. Daarnaast klinkt een melancholisch lied voor sopraan en sopraansaxofoon dat de jonge Nederlandse componist Remy Alexander (1991) schreef voor het duo. In het zes minuten durende Drifting (2017) wordt de luisteraar ondergedompeld in een lyrische klankenstroom. Welluidende muziek die op maat is gesneden voor het etherische stemgeluid van sopraan Rianne Wilbers en saxofonist Tom Sanderman.
 
Ralph van Raat
Nederlands nieuwsgierigste pianist Ralph van Raat breekt graag een lans voor zelden live te horen pianomuziek van componisten als John Tavener, Arvo Pärt, Hans Otte en Joep Franssens. In het kader van de Fiumarathon brengt Van Raat werk van geestverwanten van Fiumara ten gehore. De Nederlandse Antwerpenaar Pim Moorer schrijft een gloednieuw pianowerk, met als werktitel Nachtpiano. Bezonken nachtmuziek die zich uit de werkelijkheid heeft teruggetrokken, op zoek naar de poëzie van de wereld, aldus de componist. Van een van de nestors van de Nederlandse muziek, Daan Manneke, klinkt de pianoclassic Quasi una Fantasia. De Grieks/Nederlandse componiste Aspasia Nasopoulou laat zich voor haar nieuwe driedelige suite Raw Rocks inspireren door de geologische transformatieprocessen van rotsgesteente. Fiumara zelf mag natuurlijk niet ontbreken en tijdens zijn recital speelt Van Raat een bijzondere pianoversie van Fiumara’s soundscape compositie Counting Eskimo Words for Snow (2008).
 

Ragazze Quartet
Als slotakkoord van de Fiumarathon schuift een van Nederlands veelzijdigste strijkkwartetten aan. Ensemble-in-residence van November Music 2017 Ragazze Kwartet brengt Fiumara’s eerste strijkkwartet I Dreamed in the Cities at Night (2014) tot klinken. Een poëtisch kwartet dat haar titel ontleent aan een gedicht van Remco Campert. Fiumara bouwt zijn composities op uit kristalheldere lijnen en gevoelvolle muzikale invallen. In zijn sensitieve composities laat hij zich beïnvloeden door technieken uit de minimal music, renaissancemuziek en de directe zeggingskracht van pop. Daarnaast buigt het Ragazze zich over twee kwartetwerken van componist-des-vanderlands Mayke Nas, net als Fiumara een componist met wortels in het Tilburgse. Op het programma verder strijkkwartetwerk van collega Reza Namavar en Anton Weberns kernachtige schoonheid van de 6 Bagatellen. En als toetje nog een cadeautje van festivalcomponist Anthony Fiumara. Een kort derde kwartetje. De componist hierover: ‘het zijn allemaal citaten die ik het uitvergroot, geïnspireerd door de schilderijen van de afgelopen jaar overleden kunstenaar Daan van Golden.'

Programma

12.00 - 13.00 uur: Quartetto Maurice
Anthony Fiumara - Silver *
Silvia Borzelli - Earwitness
Iannis Xenakis - Tetras
Simon Steen-Andersen - Study for String Instrument no 1

13.00 - 13.30 uur:
Aart Strootman
Anthony Fiumara - For Aart Strootman


13.30 - 14.30 uur: f.c. Jongbloed o.l.v. Aart Strootman
Anthony Fiumara


14.30 - 14.50 uur: interview met Anthony Fiumara door Bert Palinckx

14.50 - 15.15 uur: pauze

15.15 - 15.45 uur: Rianne Wilbers & Tom Sanderman
Anthony Fiumara - The River Beneath Us
Remy Alexander - Drifting


15.45 - 16.45 uur: Ralph van Raat
Anthony Fiumara - Counting Eskimo Words for Snow
Pim Moorer - nieuw werk
Daan Manneke - Quasi una Fantasia
Aspasia Nasopoulou - Raw Rocks


16.45 - 17.30 uur: Ragazze Quartet
Anthony Fiumara - I Dreamed in the cities at Night
Mayke Nas - Withorwithout
Reza Namavar - De Maasegel


* Compositieopdracht Museum De Pont Tilburg

Bekijk & luister