FAQ Friday

Colleen / Mette Rasmussen & Victoria Shen / Truus de Groot
Soundscapes & Electronics

vr 08 november, 21:00-23:00

Willem Twee Toonzaal
FAQ Friday

FAQ is een meerdaags festival voor elektronische muziek dat plaatsvindt op diverse locaties in 's-Hertogenbosch. Tijdens FAQ hoor je de veelzijdigheid van elektronische muziek, variërend van elektro-akoestisch tot de meer club georiënteerde genres. Zowel zitconcerten als een clubnight staan op het programma met optredens van grensverleggende componisten uit de vroege dagen van de elektronische muziek alsook van die nieuwe generatie muzikanten. Sinds 2021 hebben FAQ Festival en November Music de krachten gebundeld. 

FAQ Festival nodigt voor deze editie drie bijzondere acts uit om zich voor een aantal dagen onder te dompelen in de inmiddels beruchte Willem Twee Studios. Speciaal voor het festival zullen Colleen, Truus de Groot en duo Mette Rasmussen & Victoria Shen aan het werk gaan met de historische collectie van de studio’s voor een presentatie op de openingsavond van FAQ Festival op vrijdag 8 november.

Door de jaren heen heeft de Franse artiest Colleen zich bewezen als soloartiest door nieuwe geluiden en nieuwe manieren van werken te verkennen. Inmiddels heeft Colleen acht albums uitgebracht en zichzelf consequent opnieuw uitgevonden. Zo werkte ze met akoestische instrumenten en verschillende sample en tape technieken voor haar eerste albums, waarna ze vervolgens stem, viola da gamba en dub-technieken combineerde in buitenaardse popsongs. Voor haar meest recente en derde plaat op indy-label Thrill-Jokey Records getiteld “Le jour et la nuit du réel” is haar hernieuwde passie voor synthese te horen in een aantal suites. FAQ Festival nodigt haar uit om tijdens een residency in Willem Twee Studios nieuwe interpretaties te maken van deze suites op de instrumenten in de studio’s. Op 8 november zal het resultaat hiervan te horen zijn.

Elektronicapionier Truus de Groot begon haar carrière als zangeres en tekstschrijver als lid van de band Nasmak tijdens de punkrock-rage in 1976. In 1978 richtte ze cult favoriet Plus Instruments op, een project dat tot op de dag van vandaag nog actief is. Uiteindelijk bracht het haar ertoe haar eigen instrumenten te ontwerpen. Haar pad is een lange en kronkelige weg over de hele wereld geweest, waarbij ze samenwerkte met een groot scala aan artiesten waaronder Lee Ranaldo (Sonic Youth), Jim Duckworth (Gun Club), Jim Sclavunos (The Cramps, Nick Cave & the Bad Seeds) en componist/gitarist Rhys Chatham. Tijdens FAQ Festival gaat ze een aantal dagen aan de slag in de Willem Twee Studios met haar DIY-instrumenten maar uiteraard ook met het instrumentarium van de studio’s. Het resultaat is te horen op vrijdag 8 november.

Victoria Shen is een geluidskunstenaar en experimentele instrumentmaker, uit San Francisco. In haar confronterende en energieke concerten worden verschillende live-elektronica en akoestische geluidsbronnen ingezet waaronder gemodificeerde draaitafels en een zweep!. Victoria Shen (Evicshen) heeft onder andere opnames gemaakt en opgetreden met The Kronos Quartet, Matmos en Aaron Dilloway. “Watching noise musician Victoria Shen (A.K.A Evicshen) perform is like watching a mad scientist transform into a joyful noise cyborg”— GRAMMY.COM. Ze treedt deze avond op met Mette Rasmussen, een Deense saxofonist uit de geïmproviseerde muziek die put uit een breed scala aan invloeden van free jazz tot soundscapes. Rasmussen onderzoekt de rauwheid van haar instrument en experimenteert en onderzoekt waartoe de saxofoon in klank en expressie in staat is. Ze is veelgevraagd en heeft opgetreden met onder meer Alan Silva, Chris Corsano, Ståle Liavik Solberg en met haar Trio Riot-groep met Sam Andreae en David Meier. Op uitnodiging van FAQ Festival gaan ze samen aan de slag in Willem Twee Studios voor een explosief duo concert op vrijdag 8 november.

 

 

 

Programma

Colleen
Mette Rasmussen & Victoria Shen
Truus de Groot

Victoria Shen