Vrouwen hebben dit jaar een streepje voor bij November Music. Het Engelse hedendaagse muziekensemble Explore stelt in hun nieuwste concertprogramma enkele van de kleurrijkste vrouwelijke componisten van dit moment voor. In samenspraak met geestverwant en topsopraan Juliet Fraser klinken deze middag louter Nederlandse premières.

Het Explore Ensemble is met zijn unieke sextetbezetting van fluit, klarinetten, strijkers en piano tot een vaste waarde van het Britse muzieklandschap uitgegroeid. Ze werken graag samen met jonge componisten waarbij experimenten met elektronica niet uit de weg worden gegaan. Op hun repertoire staan composities van gelouterde namen als Luigi Nono, Rebecca Saunders, Peter Ablinger en Gérard Grisey. Samen met sopraan Juliet Fraser -artist-in-focus tijdens November Music- speelt Explore ditmaal de allernieuwste kamermuziek van Nicoline Soeter, Joanna Bailie en Lisa Illean.

Bailie schrijft nieuw werk voor sextet en video Dissolve waarin ze op een hypnotiserende wijze de stad Berlijn verklankt gebruik makend van field-recordings en door haar zelf gemaakte foto's. 

n A through-grown earth van Lisa Illean wordt een hoofdrol opgeëist door elektronica en sopraan Juliet Fraser.

De Nederlandse componiste Nicoline Soeter combineert eveneens de vocale kracht van Fraser met de kristalheldere sextetklank. In haar werk Solution bezingt Soeter de magie van onze herinneringen en persoonlijke gewaarwordingen. De componiste over haar werk. ‘Niet alleen de hersenen slaan herinneringen op, maar ook de rest van het lichaam draagt een persoonlijk en collectief archief bij zich. Een impliciet geheugen waarmee we ons voortdurend tot onze natuurlijke en sociale omgeving verhouden. Solution is een gedicht en compositie waarin ik mijn persoonlijke gewaarwordingen poog te restaureren en te projecteren op een omgeving die me dierbaar is.’

Het Explore Ensemble bestaat uit Taylor MacLennan (fluit), Alex Roberts (klarinet), Emmanuelle Fleurot (piano), David Lopez (viool), Morag Robertson (altviool), Deni Teo (cello), Nicholas Moroz (artistiek leider en elektronica).

Ze spelen twee verschillende concerten met om 16.00 uur als speciale gast de sopraan Juliet Fraser.

Programma

16.00 - 16.45 uur:
Lisa Illean - A through-grown earth
Joanna Bailie - Dissolve*

Nicoline Soeter - Solution*

* Compositieopdrachten November Music

Explore Ensemble o.l.v. Nicholas Moroz
Juliet Fraser - zang

19.00 - 19.45 uur:
Joanna Bailie - Dissolve*
Oliver Leith - New Work

* Compositieopdracht November Music

Explore Ensemble o.l.v. Nicholas Moroz 

Bekijk & luister