Van Tel Aviv tot Brussel en Zurich. Musici uit alle windstreken komen samen in het internationaal opererende ensemble Nikel. Een uitzonderlijk kwartet dat net als het Nederlandse Ensemble Klang een bond smeedt tussen elektrische en akoestische instrumenten. Al sinds 2006 verkent Nikel de explosieve en expressieve mogelijkheden van saxofoon, elektrische gitaar, slagwerk en piano. Nikel werkt nauw samen met vooraanstaande componisten als Chaya Czernowin, Helmut Oehring, Stefan Prins en Philippe Hurel. Festivals als Wien Modern, Ultraschall, Darmstadt en Bang on a Can New York nodigden Nikel al uit.

De energieke bezetting is een ferme uitdaging voor iedere componist. In opdracht van November Music en Donaueschinger Musiktage dat exact 100 jaar bestaat schrijft de Duits-Britse festivalcomponist Rebecca Saunders een nieuw werk voor Nikel. Daarbij wordt Nikel vergezeld door de in Nederland woonachtige contra-alt Noa Frenkel. Een veelzijdige zangeres die al schitterde in opera’s van Stockhausen (Sonntag aus Licht) en Chaya Czernowin (Pnima), maar ook Mozart en Gesualdo op haar repertoire heeft staan. Daarnaast is Frenkel regelmatig te gast bij Nederlandse ensembles voor eigentijdse muziek als Asko|Schönberg en MAE.

Nikel paart het gloednieuwe werk van Saunders aan een opdrachtwerk van de  Donaueschinger Musiktage voor kwartet en elektronica van de Turks-Amerikaanse Didem Coskunseven (1985). Een componiste die in haar multimediale muziekprojecten vooral streeft naar een vurige, zintuiglijke ervaring.

Ensemble Nikel bestaat uit Patrick Stadler (saxofoon), Yaron Deutsch (elektrische gitaar), Brian Archinal (percussie) en Antoine Françoise (piano), Aaron Holloway Nahum (technische coördinatie), Maxime le Saud (geluid).

In samenwerking met Donaueschinger Musiktage.

Programma

Rebecca Saunders - Us Dead Talk Love*
Didem Coskunseven - Ext.TheWoods.Night

* compositieopdracht November Music en Doaueschinger Musiktage
 
Ensemble Nikel
Noa Frenkel - alt