Prijs
€ 20.00
Korting
€ 10.00
Locatie
Grote Kerk

Energieopwekkende concerten als een perfect geoliede muziekmachine waar ieder radertje en schroefje er toe doet. Ieder optreden van het Duitse gezelschap Musikfabrik is er eentje om te koesteren. Na Ensemble Intercontemporain (2017), Klangforum Wien (2018) en Ensemble Modern (2019) is dit het vierde internationale topensemble op rij dat November Music naar ’s-Hertogenbosch haalt. In het verleden is Musikfabrik al een aantal malen te gast geweest op het festival en iedere keer trakteerde het topensemble op vlijmscherp gespeeld, opwindend eigentijds repertoire. Ditmaal komt het ensemble in grote bezetting en presenteren ze premières van Nederlander Richard Rijnvos en de Duitse componist Enno Poppe.

Poppe goochelt een ongetwijfeld fantasierijke muzieksurprise uit de hoge hoed. Heerlijk onvoorspelbare en spectaculaire muziek waarin je klankschaduwen van Poppe’s favoriete componisten Wolfgang Rihm, Frank Zappa en Igor Stravinsky kunt ontwaren. In opdracht van November Music voegt Richard Rijnvos een nieuw werk toe aan zijn succesvolle reeks Riflessi waarbij hij zich liet inspireren door de bezetting van het wereldberoemde werk Octandre van Edgar Varèse uit 1923. De componist over zijn nieuwe werk: ‘Ik vergelijk het nieuwe werk enigszins met wat Christo destijds heeft gedaan met de Ponte Neuf in Parijs en de Reichstag in Berlijn: een in gekleurde lakens ingepakt object (Octandre) dat nog een beetje herkenbaar is door de contouren.’

Twee jaar geleden speelde Ives Ensemble tijdens het festival nog een schitterend langzaam deel uit deze serie. Met de reeks reflecteert Rijnvos steeds op het werk van een grote voorganger. Dat levert intrigerende muzikale vergezichten op die net even anders uitpakken dan je zou verwachten. In zijn nieuwe werk Riflesso sull’incontro buigt Rijnvos zich over het mythische werk Octandre van Edgard Varèse.

In samenwerking met Muziekgebouw aan ‘t IJ. Mede mogelijk gemaakt door Goethe Institut.

Programma

Richard Rijnvos - Riflesso sull’incontro *
Enno Poppe - Prozession

* Compositieopdracht November Music

Ensemble Musikfabrik o.l.v. Enno Poppe

 

Bekijk & luister