Prijs
€ 22.00
Korting
€ 11.00
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Grote Zaal
Of het nu Zappa, Reich of Ligeti is, geen toondichter kan om Ensemble Modern heen. Ze horen bij de crème de la crème onder de eigentijdse muziekensembles, en voor het eerst komen ze naar November Music. Geheel naar de aard van dit Duitse topensemble brengen ze een uitgelezen concertprogramma waarbij modern klassiek op kakelvers repertoire stuit. Eerder waren Ensemble Intercontemporain uit Frankrijk en Klangforum Wien uit Oostenrijk al te gast tijdens het festival en nu dus het meest beroemde ensemble ter wereld voor nieuwe muziek. Een unieke kans dus om dit topensemble eens live te horen in een gevarieerd programma met enkele 'greatest hits' uit het hedendaagse repertoire en maar liefst twee premières. En dat onder leiding van Enno Poppe, een van de smaakmakers van de nieuwe muziek.
 
Reikhalzend wordt uitgekeken naar het nieuwe werk dat de Duits / Nederlandse componiste Iris ter Schiphorst voor Ensemble Modern heeft geschreven. Met haar achtergrond in rock en elektronische muziek excelleert Ter Schiphorst in werken die een grote dramatische impact maken. Voor haar première koppelt Ter Schiphorst het ensemble aan topsopraan Sarah Maria Sun die samen met het Arditti Quartet zo’n indruk maakte tijdens November Music 2014 in het werk van John Zorn. Eerder werkte Ter Schiphorst en Sun al samen in het mystieke performancewerk voor solosopraan en tape, Vergiss Salome (2012).
 
Een onvergetelijke klassieker uit het hedendaagse repertoire mag op zo’n avond niet ontbreken. Van György Ligeti spelen ze het duizelingwekkende Pianoconcert. Virtuoze klavierkunst met een warm kloppend hart. Pianist Imri Talgam waagt zich aan de pittige solopartij. Daarnaast leidt Enno Poppe het ensemble door de energieke klankschitteringen van zijn Scherben en maken we kennis met de jonge Turkse componiste Zeynep Gedizlioglu. Deze studente van Wolfgang Rihm en Ivan Fedele werkte eerder al samen met het Arditti Quartet en Ensemble Recherche. Ze heeft nieuw werk gecomponeerd voor Ensemble Modern dat eerder haar explosieve Kesik op cd vereeuwigde.
 
Lees hier het artikel over Ensemble Modern en het interview met Iris ter Schiphorst op Cultuurpers.
 
In samenwerking met Muziekgebouw aan ‘t IJ.
Lees meer

Programma
Enno Poppe - Scherben
Iris ter schiphorst - Assange - Fragmente einer Unzeit (2019)
 
Pauze

Zeynep Gedizlioglu - Nacht (2019)
Gyorgy Ligeti - Pianoconcert
 
Ensemble Modern o.l.v. Enno Poppe
Sarah Maria Sun - sopraan
Imri Talgam - piano
 
 
Bekijk & luister