Prijs
€ 14.00
Korting
€ 7.00
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Kleine Zaal

Onuitwisbaar was de indruk die de jonge Britse componist Laurence Osborn naliet tijdens November Music 2019. Het Britse Riot Ensemble voerde destijds zijn flamboyante liedcyclus Ctrl uit. Osborn schuwt het grote, dramatische gebaar niet en speurt met de mentaliteit van een jonge hond naar nieuwe expressiemiddelen. Vaak speelt hij virtuoos met elementen uit de popcultuur. Zo maakt Osborn op spectaculaire wijze gebruik van elektronica, bijzondere bezettingen en buitenissig instrumentarium als autotune of een drum machine. In opdracht van November Music componeert Osborn - leerling van onder anderen Julian Anderson en George Benjamin - een grootschalige liedcyclus voor Ensemble Klang en de uitzonderlijke Poolse stemacrobate Agata Zubel.

In zijn actuele cyclus Essential Relaxing Classical Hits bezingt Osborn de vernietiging van het zelf. Volgens de componist leven we in een wereld waarin onze identiteit steeds meer gemanipuleerd en vermarkt wordt. Ons zelf is een van de laatste natuurlijke oerbronnen waar het grootkapitalisme voordeeltjes uit kan putten. In zijn liedcyclus levert Osborn virtuoos commentaar. Hij gebruikt en hergebruikt herkenbare fragmenten van bestaande populaire klassiekers, waaronder de Canon van Pachelbel en de Air van Bach. Fragmenten van klassieke hits die soms onherkenbaar zijn, hun identiteit verliezen en via reclames en meditatie-cd’s een nieuwe rol krijgen. “De teksten voor mijn liederen heb ik snel en vol woede opgeschreven. Ze brengen herinneringen aan stupide scripts en misleidende  reclameboodschappen naar boven.”

Een kolfje naar de hand van vertolkster Agata Zubel. De performances van deze 43-jarige zangeres en componiste zijn diep expressief en zinnenprikkelend. De energieke wijze waarop Zubel stemacrobatiek vermengt met avant-garde technieken doet denken aan baanbrekende stemkunstenaars als Cathy Berberian, Greetje Bijma en Meredith Monk. Daarnaast schrijft Zubel dynamische partituren voor erkende ensembles als Klangforum Wien, London Sinfonietta en Eighth Blackbird. Net als Zubel heeft het Haagse Ensemble Klang er zijn hoofdprofessie van gemaakt om invloeden uit de rock, elektronica en avant-garde samen te laten smelten. Eerder werkte Klang al samen met componisten Peter Adriaansz, Heiner Goebbels en Kate Moore. Voor Osborns nieuwe liedcyclus wordt Klang onder meer versterkt met een elektronische drumkit en synthesizer.

 

Ensemble Klang bestaat uit Michiel van Dijk (saxofoons),  Erik-Jan de With (saxofoons), Anton van Houten (trombone), Saskia Lankhoorn (piano), Pete Harden (basgitaar, gitaar), Joey Marijs (slagwerk).

In samenwerking met HCMF (ENG)

Programma
Laurence Osborn – Essential Relaxing Classical Hits *
 
*Compositieopdracht November Music en HCMF (ENG)

Ensemble Klang
Agata Zubel - vocalen 
Bekijk & luister