Een onalledaags duo met onalledaags repertoire. De Finse Eija Kankaanranta geldt als dé specialiste op de kantele, een traditioneel Fins snaar-en tokkelinstrument dat als een citer bespeeld wordt. Met de Amerikaanse sterfluitiste Camilla Hoitenga vormt Kankaanranta al enige tijd een uitzonderlijk duo. Samen zijn ze verzot op eigentijdse muziek en multidisciplinaire projecten. Als duo gaven ze al acte de présence in de opera Only The Sound Remains van de Finse componiste Kaija Saariaho.

Beide musici hebben een karrevracht aan ervaring opgebouwd. Kankaanranta werkte met veel componisten aan een uniek repertoire voor kantele, onder wie Michael Finnissy, Jukka Tiensuu en Juhani Nuorvala. Daarnaast treedt ze op met klavecinist Assi Karttunen, gitarist Rody van Gemert en het Nederlands Blazers Ensemble. Camilla Hoitenga werpt zich zowel op barokmuziek als hedendaags, waarbij ze een speciale band heeft opgebouwd met het oeuvre van festivalcomponiste Kaija Saariaho. Ze werkte al samen met dirigenten als Marin Alsop, Jukka-Pekka Saraste en Alan Gilbert.

Kankaanranta en Hoitenga luisteren de Saariaho-focus tijdens November Music op met een zelden live te horen werk van de Finse, Light Still and Moving (2017) voor fluiten en kantele. Daarnaast klinken er recente duetten van Maija Hynninen en Peter Koeszeghy. De jonge Nederlands-Duitse componiste Karmit Fadael schrijft een nieuwe solo voor kantele in opdracht van November Music. Fadael is oud-studente van Calliope Tsoupaki en Martijn Padding en schreef eerder werk voor het Residentie Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble.

Met dank aan Music Finland.

Programma

Kaija Saariaho - Light Still and Moving
Maija Hynninen - Lightness of the Days
Karmit Fadael - Resonance*
Peter Koeszeghy - Lips

* Compositieopdracht November Music

Eija Kankaanranta - kantele
Camilla Hoitenga - fluit

 

* dit concert stond aanvankelijk gepland in de Willem Twee Toonzaal, maar is verplaatst naar Noordbrabants Museum Statenzaal. Reeds gekochte kaarten blijven gewoon geldig. 

Bekijk & luister