Slagwerker Konstantyn Napolov en pianiste Eke Simons vormen een explosief duo dat geen enkel klankavontuur uit de weg gaat. Tijdens November Music brengen ze onder meer een nieuw opdrachtwerk van de controversiële Duitse componist Moritz Eggert. Een toondichter en pianist die graag buiten de hokjes kleurt waarbij hij het publiek geregeld op het verkeerde been zet. Zo componeerde hij een voetbaloratorium en laat hij zich voor zijn spraakmakende opera Freax inspireren door de Amerikaanse cultfilm Freaks.  Recent werkte Eggert samen met geestverwant, theaterregisseur en kunstenaar Jan Fabre.
 
Eggert omarmt de uitzondering en wil zo een nieuw publiek voor de eigentijdse muziek bereiken. Napolov en Simons benaderden Eggert voor een nieuwe compositie voor slagwerk en piano. Eggert zag meteen iets in het idee. Zijn The Collectors zal niet alleen een muzikale ervaring worden, want Eggert staat erom bekend theatrale surprises toe te voegen. “Nog meer dan om de akoestische beleving gaat het mij om de totaalervaring. Als componist hecht ik buitengewone waarde aan de fysieke vertolking van het werk”, aldus Eggert. Zo zal Eke Simons niet alleen de piano beroeren, maar ook een hele reeks speelgoedinstrumenten. Zelf is Eggert een verwoed verzamelaar van bordspelen, vandaar de titel ‘The Collectors’. “Met The Collectors wilde ik een virtuoos werk scheppen, dat zich ontwikkelt, zich aan je ontvouwt. Ik wil het publiek fascineren: meenemen in de beweging van stemmingen en verrassende wendingen. Er is humor, soms absurdistisch, maar er zijn ook intense serieuze momenten”, verklapt Eggert.
 
Naast Eggerts nieuwe compositie, klinkt Once There Was van Yannis Kyriakides, een suite van acht werken voor slagwerk, piano en soundtrack. Muziek die gebaseerd is op traditionele kinderliedjes. Verder speelt het duo een kort werk van de talentvolle jonge componist Jan-Peter de Graaff.

Een kolfje naar de hand van het duo Napolov/Simons. Eke Simons treedt op als soliste en als kamermusicus in heel Europa. Konstantyn Napolov is een groot promotor van hedendaagse slagwerkmuziek en werkte samen met Kaija Saariaho, Martijn Padding, Unsuk Chin en John Luther Adams.

Programma

Moritz Eggert - The Collector*
Yannis Kyriakides - Once There Was
Jan-Peter de Graaff - The Bells of St. Clemen's

 

* Compositieopdracht November Music  / Eduard van Beinumstichting

Eke Simons - piano
Konstantyn Napolov - percussie

 

Bekijk & luister