Quatuor Diotima

Bram Kortekaas / Oscar Bianchi / Arnold Schönberg
Hedendaags gecomponeerd

vr 15 november, 19:00-20:15

Willem Twee Toonzaal
Quatuor Diotima

Geen kamermuziekzaal in Nederland waar strijkkwartetmuziek gloedvoller oplicht dan in de Willem Twee Toonzaal. Ook dit jaar is een gerenommeerd strijkkwartet te gast voor een lunchconcert. Grensoverschrijdende, eigentijdse kwartetmuziek is in vertrouwde handen van het Franse Quatuor Diotima. Tijdens eerdere edities van November Music verblufte het kwartet al met vlijmscherpe en intense uitvoeringen. 

In opdracht van het festival schrijft de Nederlandse componist Bram Kortekaas een nieuw strijkkwartet voor de virtuoze Fransen. Kortekaas hanteert een klanktaal die direct tot het hart spreekt. Daarbij laat Kortekaas zich inspireren door politieke en actuele gebeurtenissen. Terwijl de wereld van de ene in de andere crisis tuimelt, is daar in het dagelijks leven vaak weinig van te merken: tussen klimaatalarm en luchtalarm door hebben de routines van alledag de overhand. Deze raadselachtige tegenstelling staat centraal in het strijkkwartet Allarme enigmatico. Het element dat de kwartetleden verbindt is de enigmatische toonladder. Deze ongebruikelijke toonladder zit verweven in het thematische en melodische materiaal van alle vier de spelers. Bram Kortekaas studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij geestverwante componisten als Willem Jeths en Wim Henderickx.

Daarnaast speelt Diotima het derde strijkkwartet Sintonia (2020) van Oscar Bianchi (1975). Bianchi excelleert in sierlijke, virtuoze muziek met een grote dramatische zeggingskracht. In zijn kwartet Sintonia ontsteekt componist Bianchi in een jubelende lofzang over de schoonheid van het anders-zijn. Volgens de componist draagt het omarmen van het anders-zijn bij tot een zinvolle dialoog en uiteindelijk tot onze intellectuele en artistieke vooruitgang.

Diotima completeert het concert met een ware klassieker uit het kwartetrepertoire: het Derde strijkkwartet van Arnold Schönberg. Het uit 1927 stammende kwartet laat een rijpe Schönberg horen. Zijn fameuze twaalftoonstechniek was al tot volle wasdom gekomen. In het adembenemende, vierdelige werk knipoogt Schönberg meesterlijk naar grote voorganger Schubert en klassieke vormen als de rondo.

In samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ.

Met dank aan Pro Helvetia.

Programma

Bram Kortekaas - Allarme enigmatico*
Oscar Bianchi - Sintonia
Arnold Schönberg – Derde strijkkwartet

*Compositieopdracht November Music

Quatuor Diotima
Yun-Peng Zhao - viool
Léo Marillier - viool
Franck Chevalier - altviool 
Alexis Descharmes - cello

Arnold Schönberg - String Quartet No. 3, Op. 30: I. Moderato