Prijs
€ 15.00
Korting
€ 7.50
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Clubzaal
Genres Jazz
‘Een unieke figuur.’ Het Amerikaanse vakblad Saxophone Journal stak de loftrompet over saxofonist Dick de Graaf. Een rusteloze onderzoeker die steeds nieuwe geheimen aan de jazzmuziek weet te ontlokken. Daarbij kijkt hij ook naar technieken uit de hedendaags gecomponeerde muziek.
 
Vorig jaar is De Graaf als eerste jazzmusicus gepromoveerd aan de Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) van de Leiden University. Zijn proefschrift richt zich op het vernieuwen van de muzikale taal van improviserende musici door gebruik te maken van twintigste-eeuwse compositietechnieken. In zijn proefschrift bespreekt De Graaf enkele belangrijke voorbeelden zoals toepassingen in Toonklok van Peter Schat en Modes de Transposition Limitée van Olivier Messiaen. De saxofonist verwerkte zijn bevindingen in nieuwe composities die verschenen op het album Bird Buzz van het Dick de Graaf New Quartet.
 
Als componist, arrangeur en bandleider verrast Dick de Graaf zijn toehoorders telkens opnieuw met projecten die zich afspelen op het grensgebied van jazz, klassieke muziek en wereldmuziek. Zo vertaalde hij muziek van West-Afrikaanse griots, Jimi Hendrix, Franz Schubert, Béla Bartók en Ástor Piazzolla naar moderne jazzmuziek en gebruikte hij twaalftoonstechnieken voor zijn saxofoonkwartet Carillon.
 
‘Een van de meest speelse, uitdagende en vrolijk stemmende jazzuitgaven van de laatste maanden… De toon van De Graafs tenor is warm en uitnodigend’ (****) de Volkskrant over Bird Buzz
 
Dick de Graaf (saxofoons), Loran Witteveen (piano), Stefan Lievestro (bas) en Jimmi Hueting (drums).
Bekijk & luister