Prijs
€ 15.00
Korting
€ 7.50
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Kleine Zaal
Genres Muziektheater
'Madam Koo fleemt, fluistert, sist en zingt jazzy - Kameropera Madam Koo brengt in slimme regie zware thema’s als wantrouwen en angst op een lichtvoetige, bevreemdende manier in beeld.' (****) 
NRC Handelsblad
 
In tijden van wantrouwen en angst kan kunst soelaas en reflectie bieden. De Noors-Nederlandse regisseur Ingrid Askvik en de Turks-Nederlandse componiste Meriç Artaç maken een absurdistische kameropera over de zoektocht naar vertrouwen in een wankele wereld. Met hun nieuwste voorstelling voor het Amsterdamse muziektheatergezelschap Diamantfabriek verwijzen ze naar de huidige angstcultuur in Europese steden en Turkije. Hun kameropera Madam Koo gaat over het afbrokkelende vertrouwen tussen mensen en groeiende angst terwijl we in een van de veiligste perioden in de geschiedenis leven. 
 
Madam Koo is geïnspireerd op het boek De Beethovenstraat met verhalen van Duits-joodse vluchtelingen die zich er in 1933 vestigden en getuigenissen over ‘Tramhalte Beethovenstraat’ vanwaar tijdens de Tweede Wereldoorlog 18.000 joodse bewoners werden gedeporteerd. De manier waarop mensen toen over deze vluchtelingen spraken, vertoont verontrustende gelijkenissen met de hedendaagse vluchtelingendiscussie, aldus de makers.
 
In de opera ontmoeten we mensen met verschillende culturele achtergronden en gewoontes die buren van elkaar zijn. In de opera staan drie karakters centraal: Madam Koo, Mr. Oak en het buurmeisje Miku. Hoofdrollen zijn weggelegd voor sopraan Ekaterina Levental (Koo), bariton Mattijs van de Woerd (Oak) en performer Maartje Goes (Miku).
 
Componiste Meriç Artaç, studente van Peter-Jan Wagemans en René Uijlenhoet, en regisseur Ingrid Askvik werkten eerder succesvol samen aan de voorstelling Zonderland van het Amsterdamse theatergezelschap Diamantfabriek. Sinds juni 2016 is Meriç Artaç artistiek leider van het AKOM ensemble. Ze werkte eerder al samen met het Asko|Schönberg en Doelen Ensemble. De Diamantfabriek richt zich op de ontwikkeling van muziektheater, kleinschalige opera en nieuwe hedendaagse muziek.
 
Credits:
Lees meer
Libretto - Meric Artac in samenwerking met Ingrid Askvik
Mezzosopraan Ekaterina Levental - Madam Koo
Bariton Mattijs van de Woerd - Mr. Oak
Mezzosopraan en instrumenten Maartje Goes- Miku
Actrice - Eva van der Post
Ontwerp kostuums Rosemarie Allaert
Alexandre Tkaboca- fluiten
Adrián Bartolomé - clarinet, basklarinet
Mara Tieles - altviool
Ivan Nogueira - cello
Renato Penêda - slagwerk
Programma

Meric Artac - Madam Koo

Uitvoering
AKOM Ensemble
Diamantfabriek

Bekijk & luister