Prijs
€ 28.00
Korting
€ 25.00 / 14.00
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Grote Zaal
Improviseren in alle tinten van de regenboog. November Music maakt gewoontegetrouw de vloer vrij voor topmusici uit de hele wereld die limietloos bruggen slaan tussen improvisatie, jazz, gecomponeerde muziek en wereldse klanken. Drie acts die de uitbundige, kleurrijke schoonheid van het improviseren en samen musiceren bezingen. 
 
Bill Frisell's Music for Strings (VS)
Headliner van de avond is de vermaarde Bill Frisell, een van de belangrijkste improviserende gitaristen van dit moment die al samenwerkte met John Zorn, Paul Bley, John Scofield, David Sylvian en Brian Eno. Hij komt met zijn Music for Strings. Een supergroep die ook bekend staat onder de naam 858 Quartet, als een beleefde buiging naar favoriet werk van de Duitse schilder Gerhard Richter. In het kwartet kan Frisell naar hartenlust experimenteren met zijn verkwikkende en delicate mix van jazz, blues, rockabilly, bebop, folk en vrijzinnige improvisatie. Een reis door het muzikale hart van Amerika, zoals alleen Frisell die kan bedenken.
 
Naast Frisell nemen oudgedienden en vaste kameraden, altviolist Eyvind Kang en cellist Hank Roberts, zitting in Music for Strings. Het kwartet wordt vervolledigd met violiste Jenny Scheinman. Frisell ziet de band als zijn ‘droom strijkkwartet’ en een mooie gelegenheid om weer eens samen te werken met Hank Roberts die al deel uitmaakte van Frisell’s allereerste band. ‘Een uniek genot’, schreef het Engelse dagblad The Guardian over Music for Strings
 
* Om 15.00 uur is de intieme documentaire Bill Frisell: A Portrait te zien van Emma Franz met na afloop een live interview met Bill Frisell door jazzprofessional Vera Vingerhoeds.
 

Sabîl Quartet (FR)
Van Amerika wordt de grote oversteek gemaakt naar het verre oosten. Het Frans / Arabische Sabîl Quartet laat horen hoe dicht de fijnmazige klanken van de Arabische volksmuziek aankruipen tegen westerse improvisaties. De kern van het Sabîl Quartet bestaat uit het ud-speler Ahmad Al Khatib en slagwerker Youssef Hbeisch. De Palestijnse ud-speler Ahmad Al Khatib is in zijn spel beïnvloed door de zogenaamde Baghdad-school en spelers als Jamil en Munir Bashir. Slagwerker Youssef Hbeisch is onder meer bekend van zijn samenwerking met Le Trio Joubran.

In het Sabîl Quartet - waarin het duo wordt bijgestaan door contrabassist Hubert Dupont (contrabas) en bazuq-speler Elie Khoury (Bouzouki) - gaan oosterse ritmiek en melodieën een verleidelijke, vreedzame dans aan met westerse harmonieën. ‘Top of the world’, bewierookte Songlines magazine het kwartet. Dit klinkt als magische muziek in de oren voor liefhebbers van Rabih Abou-Khalil en Anouar Brahem die eerder al te zien waren tijdens November Music.

Fulco Ottervanger / Valentin Ceccaldi / Morris Kliphuis / Joachim Badenhorst
De Nederlandse pianist Fulco Ottervanger werkt al jaren vanuit België, waar hij doorbrak met één van de populairste Vlaamse jazzgroepen van het moment: De Beren Gieren. Met dit eigenzinnige trio brengt Ottervanger avontuurlijke improvisaties die gepaard gaan met humorvolle passages en vernuftige ritmische uitspattingen. Op uitnodiging van November Music stelt de Nederlandse pianist nu een nieuwe groep samen voor de Colours of Improvisation.

Op cello treedt de Fransman Valentin Ceccaldi aan, een veelzijdig muzikant die graag de raakvlakken op zoekt tussen vrij spel, hedendaags klassiek en avontuurlijke popmuziek. Ook voor hoornist Morris Kliphuis geldt dat hij graag ver buiten de muzikale kaders van jazz, pop en klassiek denkt. Kliphuis is bekend van het avontuurlijke jazztrio Kapok waarmee hij op 11 november optreedt optreedt tijdens November Music met Ragazze Quartet. Die dag gaat ook zijn compositie The Secret Diary of Nora Plain in première. Tot slot voegt de talentvolle Belgische klarinettist/saxofonist Joachim Badenhorst zich bij de groep. Badenhorst heeft een trio met Han Bennink en is bandleider van de internationale groep Carate Urio Orchestra. 

Programma

19.30 - 20.15 uur
Fulco Ottervanger / Morris Kliphuis / Valentin Ceccaldi / Joachim Badenhorst

20.45 - 22.00 uur
Bill Frisell's Music for Strings

22.45 - 23.45 uur
Sabîl Quartet

Bekijk & luister