De Frans/Griekse componist Georges Aperghis is een van de meest intrigerende componisten van dit moment. In zijn virtuoze composities blijft Aperghis onverdroten op zoek naar het oprekken van zijn klanktaal. Daarbij vergt hij het uiterste van zijn uitvoerders. Musiceren op het scherp van de snede, laverend tussen taal, techniek en verwondering. Erkenning voor zijn werk is er alom. In 2015 ontving Aperghis de Gouden Leeuw, de prestigieuze oeuvreprijs van de Biennale Musica Venezia, voor zijn verdiensten op het gebied van de hedendaagse muziek.
 
Vorig jaar klonk nog Aperghis’ adembenemend surrealistische Machinations 2000 door ensemble Silbersee. Een hoogtepunt tijdens November Music 2017. Nu komt Aperghis zelf naar het festival met een gloednieuw werk voor de wereldpremière van Wind Waves door het onvolprezen Calefax Reed Quintet. Dit ensemble is een een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. Al meer dan drie decennia houden ze in binnen– en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en frisse podiumpresentatie.
 
Met deze première van Wind Waves gaat een lang gekoesterde wens van Calefax in vervulling. Het kwintet werkte intensief samen met componist Aperghis aan het nieuwe werk. Bachs' meest experimentele werk, Die Kunst der Fuge, vormde een belangrijke inspiratiebron voor de componist. Naast deze langverwachte première speelt Calefax een spiksplinternieuw werk van de jonge Amerikaans componiste Stacy Garrop die opvalt met haar kleurrijke en lyrische muzikale verhalen.  Kronos Quartet speelde dit jaar al nieuw werk van haar en nu is het de beurt aan Calefax.
 
Voorafgaand aan het concert van Calefax Reed Quintet is er een gratis toegankelijk interview met componist Georges Aperghis.
 
Programma

Georges Aperghis - Wind Waves*
Stacy Garrop - nieuw werk*

* Wereldpremière

Calefax Reed Quintet

Bekijk & luister