Genres Jazz
Links

Geen jazzpianist is de laatste decennia zo invloedrijk geweest als Brad Mehldau. Als een Picasso van de piano schildert de Amerikaan vol branie met klankkleuren, muziekgenres en stemmingen. Wereldwijd omarmen muziekliefhebbers zijn lef om nieuwe muzikale paden uit te stippelen. Nu komt hij met zijn vaste trio naar November Music voor een ongetwijfeld furieuze, enerverende set.

Als een van de eerste jazzpianisten sloeg Mehldau bruggen tussen rock, pop, jazz en klassiek. Of het nu Radiohead en The Beatles zijn, of Bach en Brahms, in de handen van Mehldau ontstaat er iets totaal nieuws. Een pianist die zich keer op keer uit de comfortzones dwingt en resoluut naar de sterren reikt. Zo schreef hij de persoonlijke Suite: April 2020 tijdens de voor veel artiesten zo beklemmende coronaperiode. In het verleden werkte Mehldau nauw samen met jazzcoryfeeën als Pat Metheny, Joshua Redman, Charlie Haden en Lee Konitz. Sinds de jaren negentig worden Mehldau’s prestaties bedolven onder de prijzen. In 2020 won hij een Grammy voor het album Finding Gabriel. Dit jaar kreeg Mehldau nog een Grammy nominatie voor zijn samenwerking met Joshua Redman, Christian McBride en Brian Blade.

Met zijn vaste kompanen, bassist Larry Grenadier en slagwerker Jeff Ballard, richt Mehldau zich op eigen gloednieuw repertoire en de rijke historie van jazzstandards en popmuziek. Spitse, elegante trio-improvisaties waarbij het trio de spanningsboog continu weet op te rekken. Op hun laatste album Seymour Reads The Constitution! improviseert de groep lustig op thema’s van de Beach Boys, Sam Rivers en Paul McCartney. de Volkskrant bekroonde het album met vijf sterren: ‘Swingend, dringend en toegankelijk tegelijk’.

Bekijk & luister