Prijs
€ 25.00
Korting
€ 12.50
Een muzikaal gebed aan moeder Maria in tijden van twijfel en nood. Miljoenen mensen op deze aardbol zoeken troost bij Moeder Gods. De Grieks/Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki plaatst Maria in het midden van haar gloednieuwe Bosch Requiem. 
Liknon is een barokke ode aan de moeder aller moeders en betekent baby-schommel-wieg. Bij sommige iconen van Maria op haar sterf bed, zie je Jesus die haar als pasgeboren baby in zijn armen houdt, zo is de cirkel rond.
 
Voor Componiste des Vaderlands en November Music-festivalcomponist Calliope Tsoupaki is Maria onlosmakelijk verbonden met haar leven. Maria maakt deel uit van de Byzantijnse traditie waarin Tsoupaki is opgegroeid. Maria wordt via talloze iconen vereerd. De componiste is met name gefascineerd door het icoon van Panagia Myrtidiotissa (De Madonna van Mirte) dat is te vinden op het Griekse eiland Kythira. De beeltenis van Maria is volgens de mythe gevonden in brandende mirtestruiken. Op deze icoon is het gezicht van Maria  volledig zwart. Een idee dat Tsoupaki mateloos boeit. ‘Schoonheid in de duisternis’, aldus de componiste.
 
Een requiem vraagt om hemelse zang. Voor Liknon laat Calliope zich inspireren door het expressieve en lyrische timbre van de twee centrale vocalisten, countertenor Maarten Engeltjes en tenor Marcel Beekman. Twee topstemmen die ook internationaal hoge ogen gooien. Speciaal voor dit uitzonderlijke duo en het barokensemble PRJCT Amsterdam schreef Tsoupaki een hartstochtelijk requiem. Als tekstmateriaal gebruikte ze onder andere de Marialiederen uit het boek Theotokarion van dichter Agapios Landos (1580-1656) uit Kreta.
 
Bosch Requiem maakt deel uit van een verrassende totaalavond in een regie van MATZER Theaterproducties. Voorafgaand aan de wereldpremière van het nieuwe requiem van Calliope Tsoupaki draagt schrijfster Lot Vekemans een tekst voor die speciaal voor deze gelegenheid is geschreven. Als startschot van de hele avond componeert Tsoupaki een nieuw ritueel koorwerk. Het stuk wordt uitgevoerd in de open lucht door Bossche koren, bezoekers van het Bosch Requiem en aanwezigen op het plein van de Parade.
 
Lees hier het artikel over Calliope Tsoupaki op Cultuurpers.
 
 
Lees meer

Bosch Requiem
November Music organiseert sinds 2017 op Allerzielen Bosch Requiem. Achtereenvolgens schreven Anthony Fiumara (2017) en Kate Moore (2018) een gloednieuw requiem die tijdens het festival in première ging. Met het jaarlijkse Bosch Requiem zet November Music de tradtie voort die tijdens in het leven werd geroepen rondom het Jeroen Bosch jaar in 2016.

Programma

Bosch Requiem 2019 - Liknon*

* Compositieopdracht November Music

19.45 - 20.00 uur: Koorwerk Parade
20.30 - 21.00 uur: voordracht Lot Vekemans
21.00 - 22.00 uur: Liknon

Calliope Tsoupaki - compositie
Marcel Beekman - tenor
Maarten Engeltjes - countertenor
PRJCT Amsterdam - ensemble
Manoj Kamps - dirigent
Lot Vekemans - tekst monoloog
Bernadette Notten - aankleding
Tim van 't Hof - lichtontwerp
MATZER Theaterproducties - regie

 

Bekijk & luister