Hoeveel wonderschone requiems herbergt de muziekgeschiedenis wel niet? Van Mozart en Verdi tot Brahms tot Ligeti; vele grote componisten schreven een ode aan de doden die door merg en been gaat. Muziek die op elk moment troost en verwondering kan bieden en de componist tot zijn beste creaties verleidt. November Music opent dit jaar met een gloednieuwe dodenmis op de dag van Allerzielen en zet daarmee de inmiddels zevenjarige traditie van het Bosch Requiem voort.
 
Festivalcomponist Anthony Fiumara kreeg van November Music de opdracht om een nieuw requiem te schrijven. Memorial Park wordt uitgevoerd door zijn drie favoriete ensembles Nederlands Kamerkoor, Holland Baroque en ensemble TEMKO met gitarist Aart Strootman, bassist Fred Jacobsson en slagwerker Ramon Lormans. Dit geheel staat onder leiding van dirigent Mathieu Romano. Fiumara’s composities laten zich kenmerken als tijdloze muziek die louter schoonheid in zichzelf is. Het libretto is geschreven door auteur Désanne van Brederode die filosofie en actualiteiten subtiel in haar teksten verweeft. Ze zegt hierover: ‘het gaat me om soorten sterven - anoniem en in eenzaamheid, of in het dieptepunt van een depressie door eigen hand, of verdronken tijdens het vluchten, of dankbaar en bewust, na een lang leven, of vertwijfeld en woedend en bang, omdat iemand lijdt én nog zoveel plannen had...’
 
De Vlaamse acteur en meesterverteller Peter De Graef legt met humor en mededogen de menselijke ziel onder het vergrootglas. De Bossche kunstenares Marianne van Heeswijk ontwerpt speciaal voor deze avond op de Parade een interactief kunstwerk, waarin het publiek participeert en waar Panama Pictures een dans doorheen verweeft. Met muzikale bijdragen van accordeonist Bart Lelivelt, studenten van de Fontys zanggroep onder leiding van Louis Buskens en charmezangeres Marijke Boon. Dit alles vindt plaats vanaf 19.30 uur op het plein voor Theater aan de Parade. Madeleine Matzer en Jur van der Lecq van Matzer Theaterproducties zorgen voor de theatrale enscenering. 
 
In samenwerking met Matzer Theaterproducties
 
Lees meer

Bosch Requiem 2017

Anthony Fiumara - Memorial Park (wereldpremiére)*

Anthony Fiumara - compositie
Désanne van Brederode - libretto

Marianne van Heeswijk - beeld
Madeleine Matzer & Jur van der Lecq (Matzer Theaterproducties) - enscenering

Uitvoering
Nederlands Kamerkoor, Holland Baroque, TEMKO o.l.v. Mathieu Romano, Peter De Graef, Panama Pictures

* Compositieopdracht November Music

Bekijk & luister