Prijs
€ 0.00
 • Datum
  zo 24 mrt. 2019
  Tijd
  13:30 - 14:00
 • Datum
  zo 24 mrt. 2019
  Tijd
  14:30 - 15:00
Links
De vrouwen aan de macht. De laatste jaren komt er gelukkig steeds meer aandacht voor vrouwelijke componisten, want er wordt ongelofelijk veel mooie muziek geschreven door vrouwelijke toondichters. Met het recital Fantastic Women brengen sopraan Bauwien van der Meer en pianist Caecilia Boschman een ode aan deze fantastische, vrijgevochten dames.
 
Fantastic Women - dat in première ging tijdens November Music 2018 - heeft de statuur van een liedrecital en de levendigheid van een variété-act. Het thema van dit opvallende liedproject is vrouwenkwesties: componistes stellen aan de hand van indringende actuele muziek en teksten de positie van vrouwen in de 21e eeuw aan de orde. Vrouwen van Tunesische, Nederlandse, Australische, Cypriotische en nog zes verschillende achtergronden. Van enkele van hen wordt een bestaand, ten onrechte nog maar zelden gehoord werk uitgevoerd, maar de meeste stukken werden speciaal voor dit project geschreven. De regie van dit ‘all female’ project is in handen van Jorinde Keesmaat die als geen ander in staat is met minimale middelen een krachtig verhaal te vertellen.
 
Bauwien van der Meer: “In zijn Frauenliebe und Leben bezong Robert Schumann in 1840 de prille verliefdheid van een meisje, haar huwelijksperikelen, het kinderen baren en het treuren om de dood van haar man. Niet ongebruikelijk in die tijd, ook zelfs niet lang daarna: beroemde vrouwenpersonages uit de lied- en operacultuur zijn meestal geschreven door een man. Maar wat hebben vrouwen zelf te zeggen? Wat is hun perspectief op de wereld, wat is hun toon?”
 
Componistes die deel uitmaken van de Fantastic Women zijn Kate Moore ook Aleksandra Bajde, Rozalie Hirs, Anda Kryezin, Renske Vrolijk, Georgia Nicolaou, Barbara Okma, Annelies van Parys, Calliope Tsoupaki en Yiran Zhao. Tijdens haar concert in De Pont zullen Van der Meer en Boschman een selectie spelen uit deze reeks composities.
 
Bauwien van der Meer voelt zich als een vis in het water met moderne muziek. Ze werkte met gerenommeerde pianisten en dirigenten als Ed Spanjaard, Richard Edgarr, Etienne Siebens en Lucas Vis. Componisten als Richard Ayres, Lucas Wiegerink, Louis Andriessen en regisseurs als Pierre Audi, Willy Decker en Floris Visser maakten gebruik van haar vocale diensten. Ze maakt deel uit van vocaalensemble Silbersee. 
Programma
Bauwien van der Meer - sopraan
Caecilia Boschman - piano

 
Gratis voor museumbezoekers (museumkaart geldig)
Bekijk & luister