Een bamboekathedraal voor een piano. Een lumineus idee uit de koker van beeldend kunstenaar Antoon Versteegde en pianist/componist Bart van Dongen. Tijdens November Music realiseert het tweetal in de Kaaihallen gelegen direct achter de Verkadefabriek, Electric Grand, een muzikaal bouwwerk dat de luisteraar letterlijk onderdompelt in de sacrale klanken van de piano. Elke toon van de vleugel krijgt zijn eigen speaker. Deze speakers vormen een grote cirkel waar pianist en publiek zich binnenin bevinden. Versteegde plaatst de speakers in een groot bouwwerk van bamboe. Achttien piramides van tien meter hoog waarin totaal tweeënzeventig speakers hangen vormen de Electric Grand.

De pianist kruipt achter het klavier, laat de muzikale fantasie de vrije loop terwijl het publiek zich een half uur vrijelijk door de ruimte beweegt. Iedere bezoeker kan op zoek gaan naar zijn of haar favoriete luisterstek. Van Dongen prepareert de vleugel op inventieve wijze zodat er betoverende klanken uit de vleugel omhoogstijgen. Deze klanken vormen een belangrijk onderdeel van de composities die hij speciaal maakt voor dit instrument.

Bart van Dongen is componist, musicus en conceptueel kunstenaar. In 2007 won hij de tweejaarlijkse Brouwerij Cultuurprijs voor de stad 's-Hertogenbosch. Antoon Versteegde studeerde in 1978 af aan de Koninklijke Akademie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch. Als vrijgevestigd kunstenaar wilde hij zijn kunsten vooral tonen buiten de gevestigde instituten en expositieruimtes van de kunstwereld. Zijn werk is sindsdien te zien op openbare locaties met vrije toegang voor iedereen. Levensgrote tijdelijke buiteninstallaties, gebouwd met lichtgewicht materialen zoals bamboe, vlaggen, touw en elastiekjes.

Programma

Bart van Dongen & Anton Versteegde - Electric Grand

Bart van Dongen - piano
Anton Versteegde - vormgeving

Bekijk & luister