Prijs
€ 12.00
Korting
€ 6.00
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Clubzaal
Anthony Fiumara is een componist die schoonheid durft te omarmen en die grenzen van tonaliteit en toegankelijkheid opzoekt. In zijn composities hoor je de roesopwekkende vervoering van de minimal music, de overtuigingskracht van pop en de bekoring van de barok en polyfone muziek. Vorig jaar was hij festivalcomponist en wijdde November Music nog een complete concertmiddag aan zijn werk onder de noemer Fiumarathon. Vanaf september wordt Anthony Fiumara de nieuwe docent compositie bij de AMPA opleiding in Tilburg, brengt hij een cd uit met zijn composities voor elektrische gitaar en wordt hij ook nog eens vijftig. Genoeg reden dus om hem nog eens in de spotlight te zetten.
 
De elektrische gitaar neemt een prominente plek in binnen het oeuvre van Anthony Fiumara. De afgelopen twaalf jaar schreef de componist een set solowerken voor dit instrument, die hij Grids noemt. De stukken in deze serie zijn een soort etudes, waarin de componist steeds één idee systematisch uitwerkt. Minimalistische rasters die onverwachte klankwerelden doen opdoemen. Grids bestaat uit de werken Bells (2006), Dust (2010) en For Aart Strootman (2010). 
 
Daarmee is gitarist Aart Strootman de gedroomde vertolker van de Grids – hij bouwde zelfs een nieuw instrument om een van de werken uit kunnen voeren. Voor het label Alaska Records nam Strootman ze allemaal op. Fiumara maakte voor deze gelegenheid een nieuw deel, dat tijdens de cd-presentatie in première gaat.
 
Na afloop van het concert vindt een gesprek plaats met Anthony Fiumara en enkele vertegenwoordigers van de nieuwe generatie componisten Genevieve Murphy, Aart Strootman, Jan-Peter de Graaff en Remy Alexander over hun drijfveren en wensen.
Programma

Grids
- Bells
- Dust
- For Aart Strootman

Aart Strootman - elektrische gitaar

 

Bekijk & luister