‘Plato’s staat klinkt verdraaid aanlokkelijk. Andriessens minimalistische motieven haken als geoliede tandraderen in elkaar, draaiend op de maat van een meedogenloze puls, barstend van energie’ De Standaard 


Merkel is fan van Wagner, Obama luistert naar Bob Dylan en Poetin houdt van volksmuziek. Kan muziek de politiek tot betere gedachten brengen? In Freedom (o)r Speech drie politieke composities door het Belgische ensemble I Solisti del Vento met onder meer een tekstbijdrage van Dimitri Verhulst, uitgevoerd door acteur Jan Decleir, en de 20ste eeuwse klassieker De Staat van Louis Andriessen.

In zijn minimalistische cantate De Staat, gebaseerd op Plato's gelijknamige tekst, maakt Andriessen met energieke ritmes en balsturige akkoorden een vuist tegen totalitarisme.

Mauricio Kagel zet in Der Tribun het politieke populisme dan weer in zijn hemd met hoempapakoper en schuinsmarcheerdersmuziek. Een nieuwe tekst van Dimitri Verhulst, met Jan Decleir als hedendaagse volksmenner, bejubelt de komst van een nieuw politiek tijdperk: ‘De toekomst wenkt, de lucht klaart op en zelfs de rozen kleuren blauw. Morgen, morgen is van mij en jou.’ 

I Solisti del Vento, het Schotse Red Note Ensemble en het vocale ensemble Song Circus uit Noorwegen plaatsen beide politieke statements naast de creatie The F Scale van de Engelse componist John De Simone, een oud-leerling van Andriessen. 

In samenwerking met Sound Festival Aberdeen (SCH), De Singel Antwerpen (B), Concertgebouw Brugge (B) en De Bijloke Gent (B). Een productie van I Solisti del Vento in samenwerking met  Red Note Ensemble, Song Circus en Sound Festival.

Programma
Mauricio Kagel - Der Tribun (Zehn Märsche um den Sieg zu verfehlen)
Louis Andriessen - De Staat
John De Simone - The F Scale
 
I Solisti del Vento, Red Note Ensemble, Song Circus o.l.v. Etienne Siebens
Jan Decleir (voordracht Der Tribun)
 
Dimitri Verhulst - tekst Der Tribun
Bekijk & luister