Prijs
€ 20.00
Korting
€ 10.00
Locatie
Grote Kerk
Een spiksplinternieuw werk van één van de belangrijkste componistes van dit moment. Nu al een festivalhoogtepunt. Kaija Saariaho schrijft in opdracht van November Music en de Donaueschinger Musiktage het nieuwe werk Reconnaissance (Rusty Mirror Madrigal) voor koor, slagwerk en contrabas. Een kolfje naar de hand van het Franse kamerkoor Accentus dat zich heeft gespecialiseerd in twintigste-eeuwse klassiekers en kersvers werk. In Reconnaissance maakt Saariaho een indringende, sciencefictionachtige reis door tijd en ruimte. Een futuristisch koorwerk waarin Saariaho ons alsmaar afbrokkelende milieubewustzijn onder de loep neemt. Het werk is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Saariaho’s zoon, de librettist Aleksi Barrière. In het uit vijf delen bestaande libretto wordt het lot van de Aarde en Mars bezongen. Twee planeten die hun broze toekomst zien weerspiegeld in twee verroeste spiegels, verwoordt Barrière zijn uitgangspunt. Naast deze langverwachte première voert Accentus ook Tag des Jahrs van Saariaho uit. Muziek voor koor en elektronica waarbij stemmen hemelwaarts worden gevoerd en een nieuwe klankwereld openbaren.
 
Naast werk van Saariaho klinkt de première van After Arethusa van de jonge Israëlisch-Amerikaanse componiste Sivan Eldar die net als Saariaho de koorklank naar buitenaardse dimensies kan oprekken met elektronica. Cordelia Lynn schreef het libretto voor After Arethusa.

Volgens het klassieke topmagazine Gramophone behoort Accentus tot de tien beste koren van de wereld. In het verleden heeft het koor al samengewerkt met dirigenten  Pierre Boulez, Eric Ericson en Christoph Eschenbach, en wereldpremières verzorgd van componisten als Pascal Dusapin en Matthias Pintscher. Hun cd-opnames met koorwerk van Schönberg en Haydn gooiden internationaal hoge ogen.

Lees hier het artikel van muziekjournalist Thea Derks over Kaija Saariaho

In samenwerking met de Donaueschinger Musiktage (D)

 

Programma

Sivan Eldar - After Arethusa
Kaaija Saariaho - Tag des Jahrs
Kaija Saariaho - Reconnaissance (Rusty Mirror Madrigal) *
Sylvano Bussotti - Per 24 Voci Bianche O Adulte

* Compositieopdracht November Music, Accentus en Donaueschinger Musiktage (D)

Accentus o.l.v. Richus Wilberforce

 

Bekijk & luister