Column: Bert Palinckx
Beeld: Richard Steinitz' boek over 33 jaar Huddersfield

 

Met enige regelmaat bezoek ik buitenlandse festivals om nieuwe ideeën op te doen, afspraken met componisten en ensembles te maken en collega’s te ontmoeten. Het is opvallend dat een aantal van de belangrijkste festivals voor nieuwe muziek zich afspelen in kleinere plaatsen. November Music is daar natuurlijk een goed voorbeeld van, maar ook festivals als de Donaueschinger Musiktage (het oudste nieuwe muziekfestival ter wereld opgericht in 1921 door onder andere Richard Strauss), Transit Leuven, Time of Music Viitasaari Finland en Klangspuren Schwaz Oostenrijk zijn gesitueerd in kleinere plaatsen.

Blijkbaar gedijt nieuwe muziek goed in een intiemere setting. Vaak komen deze festivals voort uit een initiatief van een lokale liefhebber of componist, of er is een relatie met een plaatselijke universiteit of conservatorium.

In Engeland speelt het belangrijkste festival voor nieuwe muziek zich af in Huddersfield, een van oorsprong op textielindustrie georiënteerde gemeente met ruim 146.000 inwoners gelegen in het prachtige Yorkshire en vooral bekend als de plaats waar ooit de Rugby League is opgericht. Sinds kort speelt de lokale voetbalclub Premier League. In 1978 vond daar de eerste editie plaats van het Huddersfield Contemporary Music Festival, met optredens van onder meer het Nederlandse Gaudeamus Quartet en basklarinettist Harry Sparnaay. Het is te danken aan Richard Steinitz, toen al jaren werkzaam in Huddersfield aan de universiteit, dat dit festival in deze grauwe industrieplaats terecht is gekomen zonder echte concertzalen. In de 23 jaar dat hij artistiek directeur van het festival was kwamen zo’n beetje alle belangrijke componisten en ensembles van de nieuwe muziek van de 20ste eeuw hierheen, zoals Boulez, Berio, Cage, Ligeti, Stockhausen, Lachenmann en Xenakis en de ensembles Modern, Intercontemporain en Klangforum Wien.

Vanaf 2006 is Graham McKenzie het artistieke brein achter HCMF, zoals het tegenwoordig heet, en is er een intensieve samenwerking met November Music. Met als voorlopig hoogtepunt de November Music focus bij hen dit jaar, met optredens van Tom Sanderman, VONK, Monica Germino en Genevieve Murphy. Graham is ieder jaar te gast bij ons om nieuw Nederlands talent te scouten en we ontmoeten elkaar met enige regelmaat tijdens andere festivals.

Aangezien HCMF altijd exact een week na November Music plaatsvindt, is het voor Graham een drukke periode en hij liet weten dat hij dit jaar helaas niet kan komen. Maar we zijn erg blij dat oprichter Richard Steinitz dit jaar bij ons te gast is in het eerste weekend en samen met componist James Dillon door mij geïnterviewd wil worden over 40 jaar Huddersfield en zijn vele ontmoetingen met en anekdotes over al die wereldberoemde en inmiddels overleden componisten.

En laat James Dillon nu juist een van die componisten zijn die ooit is doorgebroken op dit fantastische festival als 33-jarige beginnende maker. Zorg dus dat je erbij bent zaterdag 3 november om 16.00 uur in de Willem Twee Concertzaal voor de uitvoering van James Dillon’s Tanz/Haus door Red Note Ensemble en het interview na afloop. Natuurlijk een samenwerkingsproject met HCMF. 

Bert Palinckx, artistiek leider

 

In de columnreeks November Stories vertellen onze (gast)programmeurs je tot aan het festival elke twee weken over hoe het programma tot stand komt en hoe zij hun keuzes maken. Met tipjes van de sluier, 'inside information' en hier en daar sappige anekdotes. Lees hier meer columns!

Deel dit nieuwsbericht