Column: Elise 't Hart
Beeld: Organa op DordtYart - Elise 't Hart en Nils Davidse

 

Wie denkt aan kunst, denkt al gauw aan schilderijen, installaties, foto’s of film. Minder snel zullen je gedachten uitgaan naar geluidskunst. Terwijl juist geluid in staat is om de toehoorder te verleiden en mee te nemen in de wereld van de kunstenaar.

Op de Hogeschool voor de kunsten Utrecht studeerde ik af in de richting Fine Art, ik ben opgeleid tot autonoom beeldend kunstenaar. Halverwege mijn tweede jaar stortte ik me volledig op geluid. Tijdens presentaties liet ik stukken horen uit de tijd van de Musique Concrète, liet ik mijn klas luisteren naar zangperformances van Cathy Berberian, stukken van Steve Reich en John Cage, en toonde installaties van Dick Raaijmakers.

Voor mijn docenten was mijn nieuwe koers wel even wennen. Mijn atelier waar het voorheen rook naar acrylbinder en vers hout voor een raamwerk, veranderde in een lege ruimte waar complexe tonen, klanken en noten elkaar opvolgden. Zelf kom ik uit een nest vol muzikanten en groeide op tussen de geluiden en muziek. Voor docenten en studiegenoten om mij heen was luisteren, en praten over luisteren, niet altijd vanzelfsprekend. Ik moest het ze misschien leren, luisteren naar geluidskunst..

krakende vloer, zoemende koelkast, tsjilpende vogels, kletterend water, pruttelende koffie, tikkende verwarmingsbuis, druppelende kraan, suizende zee, malende motor, borrelende theekoker, krijsende geiser, zoemende beestjes, schreeuwende kinderen, ruisende populier, piepende scharnieren, fluisterende wind, trillende telefoon, bonkende bovenburen, tiktakkende klok, schuivende schuifdeur, rinkelende deurbel, brommende auto

Toch worden wij altijd omringd met geluid en liggen er enorm veel geluiden opgeslagen in onze herinneringen. Ze spelen daarmee een grote en belangrijke rol in ons dagelijks leven. Het is dus niet gek dat kunstenaars gebruik maken van deze ingrediënten. Het is een medium met een breed palet aan mogelijkheden, verschillende kleuren, klanken en ervaringen. Geluid wordt onderzocht, geanalyseerd, bewogen, doorgrond en vervolgens gebruikt om de toeschouwer te verrassen en nieuwsgierig te maken en mee te nemen in nieuwe werelden en ervaringen.

Als kunstenaar werkend met geluid, oprichter van het Instituut voor Huisgeluid en als curator bij DordtYart zie ik het als een missie om u bewust te maken van de bijzondere geluiden om u heen, maar ook om u die nieuwe ervaringen met geluid te brengen. Van uw eigen krakende vloer, tot de herinnering aan de tikkende klokken bij oma en de nieuwe ervaringen van geluid tijdens tentoonstellingen zoals die van November Music of DordtYart. Laten we gaan luisteren! 

Elise 't Hart, curator DordtYart en geluidskunstenaar

 

In de columnreeks November Stories vertellen onze (gast)programmeurs je tot aan het festival elke twee weken over hoe het programma tot stand komt en hoe zij hun keuzes maken. Met tipjes van de sluier, 'inside information' en hier en daar sappige anekdotes. Lees hier meer columns!

 

Deel dit nieuwsbericht