Column & beeld: Bert Palinckx

 

Afgelopen voorjaar besloot ik na een mooie en zonnige tocht langs de Noordkust van Frankrijk om op de weg terug via het gebied van de rivier de Somme te reizen, om een aantal herdenkingsplekken van de Eerste Wereldoorlog (of Grote Oorlog, zoals ze in België zeggen) te bezoeken. Deze oorlog kende een groot aantal confrontaties, maar geen enkele was zo groot als de Slag aan de Somme in 1916, waar honderdduizenden soldaten uit diverse landen het leven verloren. Een bezoek aan plaatsen als Albert en Péronne en het Mémorial de Thiepval maakte diepe indruk op me. Het grauwe en sombere weer die dag zorgde voor een passende sfeer. Alsof de zon hier nooit meer wil schijnen.

Op 11 november 1918 om elf uur in de ochtend kwam er officieel een einde aan deze vreselijke oorlog. Nu, exact honderd jaar later, willen we tijdens November Music 2018 even stil staan bij deze historische gebeurtenis in een drietal uiteenlopende muziekproducties.

Zo brengt pianist Wolfert Brederode een verstilde ode aan de destructieve kracht van de mens en zijn veerkracht in zijn Ruins & Remains voor het Matangi Quartet en slagwerker Joost Lijbaart. De kameropera De Grens van componist Jan-Peter de Graaff gaat over de aankomst van de Duitse keizer Wilhelm II in het Limburgse Eysden op 10 november 1918, een dag voor de beëindiging van de oorlog. De gezamenlijke stilte bij het herdenken van het einde van deze oorlog zou dit jaar honderd minuten duren wanneer de beschaving elk jaar één minuut stilte in acht zou hebben genomen. Componist Fred Momotenko baseerde hierop zijn indringende geluidsinstallatie Cent Silences waarin hij gebruik maakt van archiefgeluiden, waaronder origineel oorlogsinstrumentarium, oorlogskreten, omgevingsklanken en marsliederen.

En laten we zondag 11 november 2018, de laatste dag van ons festival, om elf uur even een minuut stil zijn en de ruim negen miljoen doden herdenken.

Bert Palinckx, artistiek directeur

 

In de columnreeks November Stories vertellen onze (gast)programmeurs je tot aan het festival elke twee weken over hoe het programma tot stand komt en hoe zij hun keuzes maken. Met tipjes van de sluier, 'inside information' en hier en daar sappige anekdotes. Lees hier meer columns!

Deel dit nieuwsbericht