Column: Aart Strootman
Beeld: Anna van Kooij


De slogan van November Music heeft mij altijd weten te boeien: ‘muziek van nu, door de makers van nu’. Jaarlijks sla ik (en met mij veel studenten die het vak muziekgeschiedenis twintigste /eenentwintigste eeuw volgen op het conservatorium in Tilburg) de brochure open om te ontdekken wie de nu-makers zijn en hoe zij hun (veelal ongehoorde) nu-muziek proberen te vangen in programmateksten.

Feitelijk is muziek van het nu muziek die één seconde vroeger of later mogelijk anders zou hebben geklonken. Free jazz, elektronische muziek met randomness-generators of gecomponeerde muziek waarin vrijheden zo zijn genoteerd dat het klinkend resultaat doelbewust altijd anders zal zijn. Muziek die voldoet aan deze rechtlijnige definitie is te vinden op het festival, maar godzijdank is de horizon breder: componisten en musici krijgen een podium om de nieuwste gecomponeerde muziek te tonen en de muziek van de recente muziekgeschiedenis te laten herleven. Muziek van toen in het nu.

Zappend door mijn geheugen van de talloze concerten die ik heb bezocht op November Music, flits ik van een biddende monnik die zijn zang laat versmelten met een Belgisch jazz octet naar de wereldpremière van een fagot-septet. Van een samenwerking met Helmut Lachenmann naar een piano die met een ouderwetse riek hooi gevoerd kreeg. Van bijna onmerkbaar traag van een fiets afstappen naar een nieuwsopera op de avond van de Amerikaanse verkiezingsuitslag (waarin toen al ludiek (maar daardoor des te pijnlijker) werd aangekondigd wat nu werkelijkheid is). Veel premières, veel nieuwe gezichten, veel enthousiasme en veel nieuw geluid. Ik ben blij dat ik er geregeld zelf aan heb mogen bijdragen.

Ik voel me kortom thuis bij de slogan, zoals ik me thuis voel bij November Music. Een festival van onschatbare waarde voor een (jonge) maker - als inspiratiebron en als podium. Natuurlijk geeft een festival of festivalbrochure geen antwoord op wie er wel en wie er niet ‘nu’ is, maar het geeft wel een prachtige dwarsdoorsnede van wat er (inter)nationaal gebeurt, en dat is eigenlijk veel spannender dan hokjesdenken. 

Aart Strootman, componist en gitarist

 

In de columnreeks November Stories vertellen onze (gast)programmeurs je tot aan het festival elke twee weken over hoe het programma tot stand komt en hoe zij hun keuzes maken. Met tipjes van de sluier, 'inside information' en hier en daar sappige anekdotes. Lees hier meer columns!

Deel dit nieuwsbericht