Column: Bert Palinckx
Beeld: Fantastic Woman

Een paar weken na de inauguratie van Trump als president van de Verenigde Staten begin 2017 werd ik gebeld door zangeres Bauwien van der Meer. Ik ken haar als een prachtige en bescheiden zangeres van onder meer Silbersee maar ze was nu woedend over met name Trump zijn dominante houding ten aanzien van vrouwen. Ze vond dat ze iets moest doen als reactie hierop. Haar plan was de vrouw zelf aan het woord te laten met hun visie op de wereld. En dit in de vorm van het 19de eeuwse liedrecital. Anderhalf jaar later gaat Fantastic Woman in première tijdens November Music 2018 met een negental muzikale statements van vrouwelijke componisten van over de hele wereld.

Dit initiatief van een sterke vrouw als Bauwien staat niet op zichzelf. Er zijn op dit moment zo veel goede (jonge) unieke vrouwelijke makers en uitvoerders met een missie. Eigenlijk binnen alle muziekgenres. We hebben met Mayke Nas een vrouwelijke Componist des Vaderlands en dit jaar is de eerste vrouwelijke chef-dirigent benoemd bij het Radio Filharmonisch Orkest, Karina Canellakis (36 jaar jong!).

Ook November Music moet en gaat een inhaalslag maken wat betreft de verhouding mannen en vrouwen actief op het festival. Nu ik er wat meer over nadenk valt me op dat vrouwen zichzelf minder profileren. Ik krijg beduidend minder mails en telefoontjes van vrouwen. Je moet als programmeur denk ik wat dieper en langer zoeken en graven en ze actief benaderen met plannen. Dit jaar is ruim 40% van onze makers en uitvoerders vrouw. En we hebben met Kate Moore onze eerste vrouwelijke componist-in-focus dus de eerste stappen zijn gezet.

En of vrouwen ook anders klinken dan mannen? Ik vind van wel maar kom zelf luisteren naar al deze fantastische vrouwen in november en oordeel zelf.

Bert Palinckx

In de columnreeks November Stories vertellen onze (gast)programmeurs je tot aan het festival elke twee weken over hoe het programma tot stand komt en hoe zij hun keuzes maken. Met tipjes van de sluier, 'inside information' en hier en daar sappige anekdotes. Lees hier meer columns!

Deel dit nieuwsbericht