Column: Bert Palinckx 
Beeld: New York, New York

“Vanaf de start van de kaartverkoop tot aan het festival in november starten we met een tweewekelijkse column waarin we tipjes van de sluier lichten over hoe het festivalprogramma tot stand komt. Meestal van mijn hand, maar soms ook van onze andere programmeurs, zoals Koen Graat (jazz & world), Rikkert Brok (PLUG) en Matteo Marangoni (installatie expeditie). Ook gaan we makers, musici en programmeurs van collega-festivals waarmee we samenwerken vragen iets te zeggen over hun inbreng.

Allereerst iets over het festival als geheel. We starten ongeveer anderhalf jaar voor iedere editie met de grote lijnen. Wie gaat het Bosch Requiem componeren? Wie worden de festivalcomponist en ensemble-in-residence? Wat voor thematische lijnen zijn er? Welke buitenlandse makers, musici en ensembles willen we uitnodigen? Buitenlandse musici en ensembles laten we in de meeste gevallen speciaal invliegen voor het festival, zoals dit jaar Klangforum Wien met 24 musici en John Zorn met zijn hele Amerikaanse crew.

Ik probeer alle artiesten persoonlijk te ontmoeten omdat we vaak iets speciaals van hen willen. Zo was mijn eerste bezoek aan Wenen al weer zo’n vijf jaar geleden en exact drie jaar geleden sprak ik Zorn in zijn club The Stone in down-town New York. Ik kreeg exact een uur van John om mijn plannen toe te lichten en nog dezelfde avond lag ik in mijn hotelkamer met mijn iPhone op bed om alles rond te maken. Nog nooit zo’n harde werker en toegewijd iemand meegemaakt als Zorn. Je krijgt ieder moment van de dag binnen twee minuten een reactie. Wat een fantastische dag was het vorig jaar en nu komt hij al voor de tweede keer op eigen verzoek. En wat betreft Klangforum Wien. Ik heb ze in de afgelopen jaren vaak horen spelen. Wat mij betreft het beste ensemble ter wereld. En dat met werk van twee van hun lievelingscomponisten Rebecca Saunders en oprichter Beat Furrer en tweemaal het nieuwe werk van de Nederlandse componist Jan van de Putte. Twee dagen om naar uit te kijken dus!”

Bert Palinckx, artistiek directeur


In de columnreeks November Stories vertellen onze (gast)programmeurs je tot aan het festival elke twee weken over hoe het programma tot stand komt en hoe zij hun keuzes maken. Met tipjes van de sluier, 'inside information' en hier en daar sappige anekdotes. Lees hier meer columns!

Deel dit nieuwsbericht