De Australisch/Nederlandse componiste Kate Moore (1979) ontketent met minimale middelen grootse emotionele klankpanorama’s van traag verschuivende patronen en hypnotiserende inkijkjes. De weelderige natuurkrachten vormen een grote inspiratiebron voor Moore. In haar composities botsen pure muziektheorie en gracieuze organische vormen op elkaar. Muziek die verwijst naar de minimal music, maar ook naar de rockachtige, spierballendynamiek van Louis Andriessen. De laatste jaren neemt de belangstelling voor haar muziek zowel nationaal als internationaal enorm toe. Vorig jaar won Moore de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs voor haar compositie The Dam en komend seizoen is ze ‘Zielsverwant’ in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam met een drietal concerten.
 
Moore was al een aantal keren te gast tijdens November Music, onder meer in 2014 met diverse werken. Nu keert ze terug als festivalcomponist. Ze schrijft in opdracht van het festival het nieuwe werk Lux Aeterna: VIVID in het kader van het Bosch Requiem 2018. Verder wordt werk van haar uitgevoerd door Amsterdam Sinfonietta, Icebreaker Ensemble, pianiste Vivian Choi, zangeres Bauwien van der Meer en saxofonist Tom Sanderman. 
 
Kate Moore studeerde onder meer bij Louis Andriessen en werkte eerder samen met de Bang on a Can All Stars, Alarm Will Sound, Asko|Schönberg en Orkest De Ereprijs. 
 
In onze serie componistenportretten verschijnt een boek over haar werk en drijfveren geschreven door muziekjournalist Joep Christenhusz. 
 
Alle concerten met werk van Kate Moore tijdens November Music 2018 vind je onder programma. Klik bij genre 'componist-in-focus' aan. 
 
VPRO Vrije Geluiden had eerder een interview met Moore over haar werk. 
Deel dit nieuwsbericht