November Music opent op vrijdag 2 november met een gloednieuw Bosch Requiem, geschreven door festivalcomponist Kate Moore. Na het succes van vorig jaar komt John Zorn terug met een zevental concerten op één dag met de crème-de-la-crème van de New-Yorkse scene. Verder treedt ensemble-in-residence Silbersee op met drie zeer uiteenlopende concerten, komen oude en nieuwe muziek samen in de adembenemende popliedjes van Dez Mona en barokensemble B.O.X., geeft Klangforum Wien twee concerten en is er volop aandacht voor projecten met muzikale invloeden uit het (Midden-)Oosten, uitgevoerd door onder meer Anoushka Shankar (sitar), Omar Bashir (ud) en Amir ElSaffar (santoor, trompet).
 
Met zo’n 90 concerten geeft November Music van 2 t/m 11 november voor de 26ste keer een gevarieerde dwarsdoorsnede van de allernieuwste muziek.
 
JOHN ZORN KOMT TERUG MET COBRA EN EEN WERELDPREMIÈRE
De New Yorkse componist / saxofonist John Zorn hoorde vorig jaar de Nederlandse fluitiste Felicia van den End spelen tijdens November Music 2017 en wilde meteen een nieuw werk voor haar schrijven. Zijn Nachtraglichkeit voor fluit en Jack Quartet gaat maandag 5 november in première tijdens deze tweede editie van John Zorn in ‘s-Hertogenbosch. De dag wordt afgesloten met een unieke uitvoering van COBRA waarin hij vanaf het podium met speciale tekens de musici – onder wie Bill Frisell, Craig Taborn en Julian Lage - aan en uit zet. Verder zie je op 5 november onder anderen Julian Lage Trio ft. Petra Haden & Jesse Harris, The Holy Visions en speelt Zorn zelf een solo-saxofoonprogramma. Op 8 november treden ook Secret Chiefs 3 op met vertolkingen uit The Book of Angels.
 
 
FESTIVALCOMPONIST KATE MOORE COMPONEERT NIEUW BOSCH REQUIEM
November Music opent op vrijdag 2 november met een gloednieuwe dodenmis op de dag van Allerzielen en zet daarmee de inmiddels achtjarige traditie van het Bosch Requiem voort. Festivalcomponist Kate Moore schrijft in opdracht van het festival Lux Aeterna; VIVID, een werk vol spirituele verbeeldingskracht dat ze componeerde voor de combinatie van oude muziekspecialisten Cappella Pratensis, vrouwengroep Wishful Singing, TEMKO en haar eigen Herz Ensemble.
 
Kate Moore won in 2017 de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs met haar compositie The Dam, te horen op de afsluitende dag van het festival door het Engelse ensemble Icebreaker. De post-minimalistische composities van Moore zijn glashelder en opzwepend en geïnspireerd door de muziek van onder meer Steve Reich en Arvo Pärt. Haar werk is verder te horen in concerten van Amsterdam Sinfonietta, Bauwien van der Meer, Vivian Choi en Tom Sanderman.
 
 
JAZZ & WORLD UIT GEVARIEERDE WINDSTREKEN
Ook dit jaar vind je op November music weer een omvangrijk Jazz & World programma. Hierbij ligt het accent op bijzondere combinaties en concerten van musici en groepen die niet of nauwelijks in Nederland hebben opgetreden. Enkele bijzondere samenwerkingen zijn: Jakob Bro Trio & Ben van Gelder, Martin Fondse Orkest & Omar Bashir, Mats Eilertsen Trio & Trio Mediaeval en Michael Wollny Trio & Emile Parisien. 
 
Verder treedt Anoushka Shankar op met hang-percussionist Manu Delago en de strijkers van het Metropole Orkest, neemt de Zwitserse zangeres Lucia Cadotsch je mee met het indringende song-project Speak Low en is het slotconcert van November music 2018 in handen van Amir ElSaffar. Deze Amerikaans/Iraakse trompettist en santoor-speler treedt op met zijn zeventienkoppige groep Rivers of Sound waarvoor hij zowel Amerikaanse jazz als Arabische musici meeneemt.
 
 
INTERNATIONALE TOP & ENSEMBLE-IN-RESIDENCE
Na het wereldberoemde Ensemble Intercontemporain in 2017 is dit jaar het internationale topensemble Klangforum Wien te gast. Volgens insiders het beste ensemble ter wereld, met muziek van oprichter en dirigent Beat Furrer, de Engels / Duitse componist Rebecca Saunders en opdrachtwerk van Jan van de Putte. Met de aanwezigheid van Georges Aperghis, James Dillon, Maja Ratkje, Jennifer Walshe en Moritz Eggert zet November Music zich op de kaart als het festival van dit moment waar je de belangrijkste componisten van dit moment kunt ontmoeten en horen.
 
Geen muziektheatergezelschap in Nederland zo veelzijdig en actief op dit moment als Silbersee. Ze zijn dan ook het ideale ensemble-in-residence met een drietal muziektheatrale voorstellingen variërend van Henry Purcell tot Karlheinz Stockhausen, Arvo Pärt en een samenwerking met schrijfster Anna Enquist.
Deel dit nieuwsbericht