Aart Strootman krijgt de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs uitgereikt voor zijn werk Shambling Emerge – after after party. Strootman ontvangt de prijs op zaterdag 7 september in Utrecht uit handen van Henriëtte Post, directeur Fonds Podiumkunsten. Tijdens November Music 2019 worden diverse werken van Strootman uitgevoerd zoals zijn gloednieuwe werk W.A.L.L. Ook in voorgaande edities van November Music was Strootman als componist en gitarist regelmatig aanwezig. Zo voerde philharmonie zuidnederland vorig jaar Strootmans Darkness Rises uit en schreef hij in 2016 de compositie Songs from a Dark Past voor het internationale ensemble Stargaze.
 
De inspiratiebron voor de winnende compositie Shambling Emerge – after after party was een liveopname van jazzpianist Misha Mengelberg in het Bimhuiscafé in 2014. De meester van de improvisatie aan de piano zag je, in zichzelf gekeerd tussen de cafégasten, een eenvoudige melodie bedenken. Halverwege schoof de vierjarige Emily Glerum aan. Zij voegde haar eigen noten toe aan die van Misha Mengelberg. Hij luisterde en reageerde op zijn onverwachte medespeelster.
 
Het resultaat bracht Aart Strootman tot Shambling Emerge – after after party. Het werk duurt een kleine negen minuten. Het begint met een haast microscopisch klankonderzoek van de instrumenten – viool, gitaar, piano, baritonsaxofoon en slagwerk. Iedere musicus heeft een eigen, specifieke rol in het totale klankbeeld. De muziek klinkt zowel gecomponeerd als du moment ontstaan. Dat is te horen in de frisheid en inventiviteit waarmee de ensembleleden een muzikaal spinnenweb creëren.
 
De componist brengt, aldus de jury, in dit werk improvisatie, klankonderzoek en het gebruik van een muzikaal ‘objet trouvé’ samen in een fascinerend en verrassend avontuur. De jury prijst de manier waarop Aart Strootman als onderzoeker en uitvinder muziek maakt en muziekwerelden bij elkaar brengt. Bij hem gaapt er geen kloof tussen geïmproviseerde en hedendaagse muziek.
 
Strootman studeerde in 2010 cum laude af met een Masters of Music aan het Conservatorium Fontys & Zuyd (gitaar en muziektheorie) en behaalde zijn MA Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Strootman is artistiek leider van hedendaags muziekensemble F.C. Jongbloed. In 2012 richtte hij minimal kamermetalband TEMKO op. Als gitarist van ensemble s t a r g a z e werkte hij met onder andere met Laura Mvula, John Cale, Terry Riley, Bill Frisell, Philippe Jaroussky, Shara Worden en Nils Frahm. Als solist speelde hij onder meer met Britten Sinfonia, de HR,WDR, SWR, het IJslands Symfonisch Orkest en het New York Filharmonisch Orkest. Vaak speelt hij op zelfgemaakte instrumenten die zijn ontwikkeld in samenwerking met andere componisten of na uitvoerig onderzoek. 
 
Matthijs Vermeulenprijs
De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs, vernoemd naar de in 1967 overleden symfonisch componist Matthijs Vermeulen. Deze prijs, ter waarde van 20.000,- euro wordt tweejaarlijks beschikbaar gesteld door het Fonds Podiumkunsten aan een Nederlands componist, die naar het oordeel van een onafhankelijke jury een bijzonder werk heeft gecomponeerd op het terrein van de hedendaagse muziek.
De jury van de Matthijs Vermeulenprijs 2019 bestaat uit Elma Drayer (voorzitter), Jacqueline Oskamp, Masa Spaan, Maarten van Boven, Monica Akihary en Graham McKenzie.
 
Eerdere prijswinnaars van de Matthijs Vermeulenprijs waren onder anderen Kate Moore, Peter Adriaansz, Jan van de Putte, Richard Rijnvos, Michel van der Aa en Louis Andriessen.
Deel dit nieuwsbericht