Bosschenaar Bart van Dongen is de nieuwe Stadscomponist van 's-Hertogenbosch. Hij neemt het stokje over van Bart de Vrees.
In 2021 had ’s-Hertogenbosch voor het eerst in de geschiedenis een Stadscomponist, in de persoon van Bart de Vrees. Dat is de stad goed bevallen. Ondanks de beperkingen vanwege corona heeft hij veel muziek gemaakt met, over en in elk geval voor de inwoners van ’s-Hertogenbosch. Daarbij heeft hij samengewerkt met een groot aantal culturele instellingen.
November Music heeft voor de Gemeente ’s-Hertogenbosch een nieuwe stadscomponist gekozen voor de periode van september 2022 tot augustus 2023. Die keuze viel op Bart van Dongen (Zeeland, 1959). Deze muzikale duidendpoot woont bijna 40 jaar in de stad en is daar actief als musicus, componist, programmeur en initiatiefnemer van bijzondere producties, zoals de muziektheaterproductie Fanfari Bombari. Momenteel werkt hij met Het Zuidelijk Toneel aan Eldorado, een muziekproductie die op erven van Brabantse boerderijen wordt uitgevoerd.
Voor zijn verdienste voor de stad kreeg Van Dongen de tweejaarlijkse Brouwerij Cultuurprijs voor de stad ’s-Hertogenbosch in 2007. Het voornemen is om elke maand iets te maken, een compositie te presenteren, op de website van de stadscomponist, op social media zoals instagram, maar zo mogelijk live. Publieksgroepen zijn de bezoekers van podia en festivals, leerling- en amateurmusici, koren, buurthuizen of bewoners van centra zoals verzorgingstehuizen of begeleid wonen. Maar uiteraard in principe ‘alle bewoners van de Gemeente ’s-Hertogenbosch.
De stadscomponist is zich ervan bewust dat de stad groter is dan de binnenstad. Potentiële samenwerkingspartners zijn Huis73, Bosch Parade, professionele kunstenaars in de stad (musici in het bijzonder), amateurkoren, fanfares, de stadsbeiaardier, stadsdichter, stadschroniquer, Jazz in Duketown, Jazzwerkplaats, Willem Twee Muziek en Beeldende Kunst, ‘stadhuis’, November Music, Bossche Omroep (kliknieuws), dtvnieuws en Brabants Dagblad.
Met Huis73 wordt een passend programma verkend ter herinnering aan de 200 jaar geleden in ’s-Hertogenbosch geboren wetenschapper Jacob Molenschott. De Bosschenaar pleitte al in de 19e eeuw ‘gelijkwaardigheid van alle mensen’ en liep daarmee vooruit op ‘De rechten van de mens’.