Willen we de waardering voor en het begrip van nieuwe muziek beter stimuleren bij scholieren en studenten, dan is cultuureducatie van groot belang. November Music werkt met verschillende doelgroepen zoals scholieren van lager en middelbaar onderwijs en (muziek)studenten. Dit gebeurt vanuit de filosofie dat een andere aanpak en een ander aanbod noodzakelijk is. Zo bieden geluidsinstallaties mogelijkheden tot educatieve activiteiten voor scholieren en kinderen en behoren ook inleidingen bij concerten en repetitie- of concertbezoek tot de mogelijkheden. Daarnaast werkt November Music nauw samen met de culturele instanties en aanbieders in de regio Den Bosch en wordt er actief gezocht naar samenwerkingsverbanden.
 
November Music gaat het aandeel presentaties voor jongeren en kinderen in het festival de komende jaren uitbouwen met presentaties en workshops voor en door kinderen in diverse leeftijdsgroepen. Hierin werken we samen met gespecialiseerde productiehuizen en gezelschappen. 
 
Participatie van amateurs in nieuwe muziekprojecten is van belang voor de opbouw van nieuw publiek voor de muziek in het algemeen en het festival in het bijzonder. November Music ontwikkelt de komende jaren samen met makers en ensembles participatieprojecten voor amateurs. Een mooi voorbeeld is het programma CONNECT met Asko|Schönberg in 2016. Daarnaast inventariseert November Music in de behoeftes van de (amateur)muziekverenigingen, gezelschappen en muziekdocenten en muziekscholen in de regio ’s-Hertogenbosch.
 
November Music werkt samen met Huis73 voor het opzetten van diverse educatieve projecten in en buiten het festival waaronder een workshop componeren voor kinderen, de Uitlokdag en schoolvoorstellingen. 
 
Een kort overzicht van onze belangrijkste educatieve activiteiten:
 
Educatie-traject bij het Bosch Requiem
Ieder jaar vraagt November Music een componist om een nieuw werk te schrijven in het kader van het Bosch Requiem. Deze traditie wordt vanuit de educatie uitgebreid met een workshop voor de bovenbouw van het basisonderwijs. In de workshop ‘Muzikale Rituelen’ krijgen schoolklassen les over de verschillende manieren waarop culturen van over de hele wereld muziek gebruiken bij rituelen rondom levensgebeurtenissen. Deze workshops worden afgesloten met het maken en uitvoeren van een eigen compositie voor een zelfbedacht ritueel.
 
In 2021 werd er door regisseur Frank van Osch een documentaire gemaakt over de workshop ‘Muzikale Rituelen’.
 
KinderKunstmuziekRoute
Gedurende deze eerste zondag van het festival zijn er verschillende muzikale workshops voor kinderen van de basisschoolleeftijd. Zij kunnen tijdens de workshops experimenteren met  elektronische instrumenten, ontdekken hoe je met je eigen stem een heel orkest aan geluiden kan maken, zelf grafische partituren maken of langs bij een ensemble waar de kinderen beslissen welke muzikant wat speelt om hiermee een eigen compositie te maken.
 
Conservatorium-studenten en hoger onderwijs
Voor studenten van conservatoria worden workshops en seminars met (internationale) componisten en musici aangeboden zoals in 2015 met Helmut Lachenmann en in 2016 met Theo Loevendie. Studenten krijgen hierbij de kans om een componist van dichtbij mee te maken en in gesprek te gaan over de inspiraties en werkwijze van verschillende vooraanstaande componisten.
Met de AMPA Tilburg heeft November Music intensievere samenwerkingsafspraken met masterclasses, workshops, lezingen, concertbezoek. Deze samenwerking wordt bekroond met optredens van studentensemble fc Jongbloed onder leiding van Aart Strootman. 
 
Iedereen kan componeren
Iedereen kan muziek maken, en wie muziek kan maken kan ook componeren! November Music zet zich in om kinderen en jongeren in aanraking te laten komen met nieuwe muziek door ze zelf te laten componeren. Door zelf te maken ontstaan er nieuwsgierige oren die steeds verder open komen te staan voor allerlei soorten muziek.
 
In 2021 werkten we samen in het door het Ragazze Quartet geïnitieerde project So You Think You Can Write A Strijkkwartet?!. Voor dit project hadden 9 enthousiaste componisten tussen de 8 en 18 jaar zich aangemeld om een eigen compositie voor strijkkwartet te gaan schrijven. Zij deden dit onder begeleiding van componisten Anne-Maartje Lemereis en Remy Alexander, die deze lessen geven vanuit hun stichting In de Knop. In 2022 werkt het Amstel Quartet mee aan het compositie project Compose-It. De geschreven composities worden tijdens het festival uitgevoerd.
 
Educatief aanbod voor scholen
November Music biedt via Huis73 een aantal muzikale workshops voor scholen aan, waarbij de focus ligt op het zelf maken van nieuwe muziek. Meer informatie over deze workshops is te vinden op de educatie-pagina van Huis73. https://educatie.huis73.nl/aanbod/
 
Daarnaast neemt November Music jaarlijks deel aan de Uitlokdag in ’s-Hertogenbosch waarbij middelbare scholieren door middel van workshops en activiteiten kennis maken met nieuwe muziek.

Nieuwsgierige Oren
In 2021 is November Music in samenwerking met Huis73 gestart met een viertal lezingen over nieuwe muziek door kenners als Thea Derks, Aart Strootman, Armeno Alberts en Joep Christenhusz. In het najaar van 2022 volgen een viertal nieuwe lezingen.
 
Voor meer informatie graag contact opnemen via educatie@novembermusic.net