Bosch Requiem 2020 - Seung Won-Oh
2020 zal hoe dan ook de geschiedenis ingaan als een bijzonder jaar.
We werden geconfronteerd met iets dat niet alleen het leven van oude of zieke mensen bedreigt maar in potentie ieder van ons zou kunnen treffen. Ook het afscheid nemen van dierbaren verloopt niet op een wijze die we gewend zijn.
Het leven zelf is al raadselachtig genoeg, maar het mysterie van de dood roept nog veel meer vraagtekens op. Als de dood dan op de deur klopt, wordt het stervensproces met allerlei mystieke rituelen omgeven, van het Tibetaanse dodenboek tot het katholieke sacrament van de zieken. De Koreaanse katholieke kerk houdt er een geheel eigen traditie op na: YeonDo. Voordat iemand wordt begraven, vindt er een begeesterd groepsgebed plaats voor de dode. De Koreaans-Nederlandse componiste Seung-Won Oh is gefascineerd door dit unieke dodenritueel dat oorspronkelijke begrafenistradities verbindt met het katholieke geloof. Tijdens het YeonDo-ritueel verblijft de dode in het vagevuur totdat de zonden zijn vergeven en het hemelen kan beginnen. De geest wordt voorbereid op zijn tocht naar een nieuwe wereld, onder meer met een ceremoniale maaltijd. In haar requiem YeonDo geeft Seung-Won Oh een nieuwe, eigentijdse invulling aan deze aloude traditie.
Martin Hoondert, theoloog aan Tilburg University, wijdt een kort essay aan de rituelen die bij verschillende culturen in gebruik zijn bij de omgang met de dood en de betekenis van het requiem daarbinnen.
De dood is in 2020 voor iedereen dichtbij geweest. Meer dan ooit werden we erop gewezen wat het is om (samen) mens te zijn en dat het belangrijk is om afscheid betekenisvol te markeren. Een opdracht voor een nieuw requiem is een geschikte manier om te verkennen wat betekenisvol is of zou kunnen zijn.
November Music
’s-Hertogenbosch, 2020