Prijs
€ 0.00
 • Datum
  zo 23 apr. 2017
  Tijd
  13:30 - 14:00
 • Datum
  zo 23 apr. 2017
  Tijd
  14:30 - 15:00
Basklarinettiste Ryanne Hofman en pianiste Hanna Shybayeva, beide vaste musici van het New European Ensemble, brengen een muzikale eerbetoon aan Piet Mondriaan en de kunstbeweging De Stijl die in 1917 werd opgericht. 
 
Mondriaan was verzot op muziek. Zijn reputatie als grensverlegger deed hij eer aan met een vooruitstrevende smaak. Tijdens de jaren twintig luisterde hij in Parijs graag naar de muziek van Stravinsky. In de jaren veertig raakte hij in New York gegrepen door de hypermoderne bebop van Thelonius Monk, wiens optredens hij vaak bijwoonde. Rond 1913 maakte Mondriaan de overstap van figuratieve naar abstracte schilderkunst, net als meer kunstenaars. Er werd in die periode volop geëxperimenteerd. Veel kunstenaars raakten gefascineerd door het idee om verschillende kunsten in elkaar te laten overvloeien. Mondriaan wilde zijn schilderkunst laten vertalen naar muziek en schakelde daarvoor de componist Jakob van Domselaer in, met wie hij bevriend was.
 
Van Domselaer componeeerde de pianocyclus Proeven van Stijlkunst. Wat een verrassend staaltje moderne toonkunst had moeten worden, klinkt voor onze oren als tamelijk behoudende romantische muziek. Nederlandse componist Jos Pommer schreef een eerbetoon aan Piet Mondriaan voor basklarinet en piano geïnspireerd op de abstractie van zijn schilder kunst, maar ook de liefde van Mondriaan voor de jazz. 

 

Programma

Tijden: 13.30-  14.00 & 14.30 - 15.00 uur
Gratis voor museumbezoekers (Museumkaart ook geldig)


Bezetting:
Ryanne Hofman - basklarinet
Hanna Shybayeva - piano


Programma:
Van Domselaer - proeven uit de stijllkunst IV
Stravinsky - Three pieces for Clarinet solo
T. Monk - two arrangements
Jos Pommer - Piet Mondriaan Art and Life