Prijs
€ 0.00
 • Datum
  zo 26 mrt. 2017
  Tijd
  13:30 - 14:00
 • Datum
  zo 26 mrt. 2017
  Tijd
  14:30 - 15:00

Tien muzikale miniaturen voor zesentwintig verschillende blokfluiten. Het Amsterdamse blokfluitkwintet Seldom Sene wacht in De Pont een ware krachtmeting. Componiste Aspasia Nasopoulou schreef een nieuwe compositie Ten Dipoles voor het gerenommeerde blokfluitkwintet. Zij baseerde zich daarbij op de voor-Aristotelische theorie van ‘dipolen’ die als basisprincipes van alle elementen gelden. Een tuin van bewegende en trillende automaten vormt het decor waarin het kwintet moet laveren tussen allerlei dipolen als goed/slecht, gewoon/vreemd, vrouwelijk/mannelijk, stilstand/beweging, licht/duister en vierkant/rechthoekig.

Het kwintet wordt in elke miniatuur aangevuld en uitgedaagd door Vijf Vrije Aerofonen. Nieuwe windinstrumenten die speciaal voor dit stuk zijn ontwikkeld door klankkunstenaar Horst Rickels en vormgever Ernst Dullemond. De Vijf Vrije Aerofonen verklanken eenvoudige en eenduidige principes, haast primitief, tegenover de doorontwikkelde en technische perfectie van de blokfluiten.

De muziek van Nasopoulou heeft een eigen taal en stijl die poëtisch, expressief, krachtig en toch toegankelijk te noemen is. Blokfluitkwintet Seldom Sene werd in 2009 opgericht door vijf musici met een gezamenlijke hartstocht voor het spelen in een blokfluitconsort. Voor hun concerten gebruiken ze meer dan vijftig verschillende renaissance-, barok- en moderne blokfluiten.
Programma
Tijden: 13.30-  14.00 & 14.30 - 15.00 uur
Gratis voor museumbezoekers (Museumkaart ook geldig)
 
Composities - Aspasia Nasopoulou
Uitvoering - Seldom Sene
Ontwerp klankobjecten - Horst Rickels, Ernst Dullemond
 
 
 

 

 

Bekijk & luister